Justina aneb prokletí ctnosti - 100x markýz de Sade přehled
Donatien Alphonse François de Sade
Tuto bizarní knihu lze číst na několik způsobů. První se traduje již po staletí: literární afrodiziakum pro uvadlou fantazii, druhý způsob jako detektivku nebo třetí způsob jako dokument doby, vypovídající o podivných mravech společnosti, v níž se svářela a opět smiřovala morálka s vilností, zbožnost s rouháním, modlitba duše s nestoudnou vášní těla. Vydání s dobovými rytinami z r. 1797.... celý text
Literatura světová Romány Erotika
Vydáno: 1991 , CometOriginální název:
La Nouvelle Justine ou les Malheurs de la vertu, 1791
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Justina aneb prokletí ctnosti - 100x markýz de Sade. Přihlašte se a napište ho.
Zmínku v komentáři zanechávám jen kvůli těm dobovým rytinám, které jsou velmi povedené.
Tuhle knihu jsem si pamatoval z mládí jako zvrhlé pornografické dílko, ale teď když jsem jí doposlouchal jako audioknihu celou a nezaměřil se jen na vybrané pasáže, tak musím konstatovat, že jsem se velmi mýlil.
Těch pár "erotických" pasáží je přes veškerou zvrhlost vlastně dost nudných. Jsou psány tak, že i pro případné milovníky podobných praktik jsou zcela nevzrušující.
Kniha je spíše filozofické podobenství, které se naváží do všech součástí tehdejší společnosti (Šlechticů, církve, úřadů, policie, měšťáků i spodiny) a zároveň i do ctnosti, morálky a "dobroserství". Autor důsledně obhajuje myšlenku práva silnějšího. Každý dobrý skutek hlavní hrdinky je po zásluze potrestán. Naštěstí není kniha dlouhá, protože ke konci už se člověk musí usmívat věda, že další dobrý skutek co hlavní hrdinka vykoná skončí zase tím, že ji někdo za odměnu analně znásilní. Místy mi až přišlo, že se snaží autor vyvolat pocit, že si o to sama říká. Každému totiž vypráví svůj smutný příběh a nikdy nevynechá pasáž o tom jak byla bičována a análně znásilněna. Poprvé jsem si uvědomil, že přestože je znásilňována již od útlého mládí o opravdové panenství přijde až v 22 letech. A autorův zvláštní odpor k církvi je znát z toho, že ji o něj připraví kněz. Navíc její provolání "spravedlivé nebe" kdykoliv se jí děje nějaká nespravedlnost bylo ke konci už dost otravné. A to zřejmě i pro to spravedlivé nebe, protože ji na konci zahubilo bleskem.
Kniha Justina aneb prokletí ctnosti - 100x markýz de Sade v seznamech
sexuální úchylky erotika víra prostituce sexuální násilí sexualita sestry BDSM ctnosti markýz de Sade
2006 | 120 dnů Sodomy |
2002 | Justina aneb Prokletí ctnosti |
2010 | Justina a Julietta |
1991 | Julietta čili Slasti neřesti |
2008 | Zoloe a její dvě pomocnice neboli Několik týdnů života tří hezkých žen |
Ku podivu to mělo i příběh. Smolařka několikrát vehnaná do náručí zvrhlíků zažívá muka nejen perem autora. Kulantně řečeno.
Autor nepřekvapil svou zálibou v jednom konkrétním druhu zneužití. Popisy jsou ale poměrně jednoduché.
Audio čte paní Vilma Sodomová (pokud jde o její pravé jméno, tak se pro tuto literaturu narodila. Nebo provdala).