K otevřenému nebi přehled
Antonio G. Iturbe
Co je důležité, je očím neviditelné. Správně vidíme pouze srdcem. A z výšky. Ti tři se potkali v hangárech společnosti Latécoère v Toulouse, kde železnou rukou vládne pan Daurat. Z řad armádního letectva se sice do civilu odporoučeli z rozličných příčin a povahy mají ještě rozdílnější, ale spojuje je nezměrná touha hledět na svět zase shora. Zatímco poživačný dříč Jean Mermoz je ve vztazích přelétavý i na zemi, Henri Guillaumet slouží jako vzor plachého šťastlivce. A tělnatý, o to však noblesnější snílek Antoine de Saint-Exupéry je možná zhrzený z nešťastné lásky, nicméně už pilně sbírá náměty pro slavné podobenství o zodpovědnosti Malého prince za růži. Francie si může jedině blahořečit. Získala v nich zapálené piloty letecké pošty, na něž se lze spolehnout při přepravě zásilek zpoza zrádných Pyrenejí, z berberské Afriky i Jižní Ameriky. Trojlístku hrdinných letců ubíhají léta sladká i ošidná – to když jejich nasazení poznamená hospodářská krize a krátkozraká politika. A byť se k nim osud zachová ještě drsněji než jejich šéf, s jistotou cítíme, že vysoko v oblacích nechali srdce, která dole jen výjimečně otevřeli ženám…... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2022 , OneHotBookOriginální název:
A cielo abierto, 2017
Interpreti: Ondřej Brousek , Vladimír Javorský
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize K otevřenému nebi. Přihlašte se a napište ho.
Skvělá hutná kniha. Na plný počet hvězd ale musí čtenář splňovat několik předpokladů - musí milovat Exupéryho, musí se zajímat o počátky a rozvoj letectví, musí mít nějaký vztah k Latinské Americe.
Pro mne neuveritelne tezka kniha. Cetla jsem to tri mesice (nebyla nalada - unor 2022 az kveten 2022, takze emoce na pochodu).
Jak uz tu nekdo psal: dalo se z toho vytriskat daleko vice, ocekavani nenaplneno.
Autor nasadil Osvetimskou knihovnici vysokou latku a tu ani pomoci Exuperyho neprekonal.
Nicmene zajimave to je. A zaver je super.
Kniha K otevřenému nebi v seznamech
letadla španělská literatura životopisné, biografické romány dobrodružství Antoine de Saint-Exupéry, 1900–1944 nešťastná láska západní fronta (2. světová válka) pilotiAutorovy další knížky
2013 | Osvětimská knihovnice |
2018 | K otevřenému nebi |
K otevřenému nebi jsem se dostala, protože jsem už před nějakou dobou četla osvětimskou knihovnici. A byla jsem zvědavá na jinou autorovu knihu.
Takže pracovní část července jsem táhla (doslova, protože je to opravdu bichle) s letci z této knihy.
Bylo to fajn a ačkoliv by se to mohlo zdát dlouhé, tak to jelo rychleji než jsem čekala, jelikož kapitoly byly krátké. Příběh byl napsaný příjemně, zabírá dlouhý časový úsek z historie, což já ráda. A potěší odkazy na Malého prince, že jo :-)
PS: hvězdičky na ořízce byly fajn