Kagen Prokletý přehled
Jonathan Maberry
Kagen Vale se probouzí do vřavy nepřátelské invaze, přinášející mu prokletí. Stříbrná říše je poražena za jedinou noc. Hakkijský černokrál povstal a do světa se vrátila magie, zejména ta černá. S ní přichází krutost, která hrozí proměnit svět v peklo. Podaří se Kagenovi zmařit nástup vlády zla?... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2024 , Gnóm!Originální název:
Kagen the Damned, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kagen Prokletý. Přihlašte se a napište ho.
Conan meets Cthulhu by Abercrombie. Hlavní hrdina je trochu nemastný neslaný, klasický, po pomstě prahnoucí protagonista. Maberry to ale vynahrazuje skvěle vykresleným, nerdsky velmi atraktivním fantasy světem a vedlejšími postavami (románek Miri a Ryssy, upírka ve věži) i pompézně popsanými záporáky (Černokrál, lady Kestral). K dokonalosti tomu chybí silnější hlavní hrdina, jakožto temné high fantasy, to ale patří rozhodně k tomu lepšímu. Magie se vrací. Konečně pořádné fantasy co není young adult.
I když mě Kagen ze začátku dost štval a mrzelo mě jak furt fňukà a uchlastává se, a navzdory tomu že by kniha snesla zeštíhlení o sto stránek, jsem strašně smutnej že mám dočteno. Proč? Protože Maberry svou poctu Elrikovi a Lovecraftovským božstvům vystavěl tak, že jsem si užil každou stránku a druhou půlku knihy jsem zhltl za tři dny. Pád velké říše, zamyšlení nad historií a propagandou, brutální souboje a prastará božstva. Prostě dark fantasy ze staré školy která nezklame.
Kniha Kagen Prokletý v seznamech
2010 | Pacient nula |
2018 | Noc oživlých mrtvol |
2017 | Akta X: Nikomu nevěř |
2018 | Vetřelci - Hon na brouky |
2017 | Akta X: Pravda je někde tam venku |
Jedna z kníh roku! Pôvodne som po ňom siahla hlavne pre to, že som konečne dočítala Zaklínačskú ságu (a viem, že od Jakuba Němečka nevzíde nič zlé) ale toto temné fantasy ma draplo tak, že som celú knihu prelúskala behom vianočných sviatkov. Trochu R.E Howard, trochu Sapkowski a G.R.R Martin, trochu Lovecraft, trochu Coppolov Dracula. Zábavná jazda i prekvapivo veľká temnota, v tomto najviac pripomína parádny pastiš Seznam sedmi od Marka Frosta.