Kameni, přicházíš... přehled
Vladimír Holan
Autor se zamýšlí nad osudovým údělem umělecké tvorby, její poetikou i nad vnitřním napětím mezi životem a uměleckým dílem.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kameni, přicházíš.... Přihlašte se a napište ho.
Již dlouho jsem neměla tuto sbírku v ruce. S potěšením jsem se pustila do čtení. Pořád cítím (jako kdysi) tesknotu a tíhu, ale také laskavost, lásku a naději. Nepamatuji se, co jsem si tenkrát myslela o doslovu Vladimíra Justla, ale dnes se mě zdá (jeho pitvání) skoro zbytečné a hlavně rušivé. Ovšem pocit z Holanových veršů si nenechám zkazit.
Geniální. Jedním slovem geniální. Absolutní vrchol Holanovy lyriky 30. let. Záběrem témat a motivů je sbírka Kameni, přicházíš... skvostem české poezie 20. století.
Kniha Kameni, přicházíš... v seznamech
2004 | Noc s Hamletem |
1944 | Terezka Planetová |
1966 | Bolest |
1984 | Láska a smrt |
1954 | Domove líbezný |
dokonalá poezie
Hlavní zkouška: Vznesli tě do výšin, kde moc a bezmocí splývá, / a jen jak skvost strhnou tě někdy ve svá zla. / Čím nedosažitelnější jim každodennost bývá, / tím snáze kdekdo slavnost přivolá. // A přec jsi stále v nás, přes všechny duše zbožné, / i ty, jež rouhají se z nouzového dna. / Vždyť už tím, že souzeno nám možné, / dotýkáme se absurdna.