Kamenní strážcovia II. přehled
Miroslav Slámka
Pohnuté osudy 20 hradov východného a časti stredného Slovenska.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kamenní strážcovia II.. Přihlašte se a napište ho.
Prehľadne nasádzaná a pekne spracovaná kniha o slovenských hradoch. Fotografie sú zrozumiteľné a jednoznačné, čo veľmi oceňujem, nebýva to v podobných publikáciách totiž zvykom. Autori vsadili na čiernobielu a dobre urobili. Historický kontext je podaný pútavou formou a navyše je osviežený dobovými rytinami či kresbami, ako aj zaujímavosťami o tom-ktorom hrade. Nechýbajú ani ideálne rekonštrukcie hradov s popismi pre presnú predstavu, o čom čítame, a ani povesti, vďaka ktorým si život na hradoch aj hneď sprítomníme. A hoci neobsahuje všetky hrady/zrúcaniny v danej časti Slovenska, určite ide o jednu z kvalitnejších publikácií svojho druhu na trhu.
Druhý diel série Kamenní strážcovia. Kniha je sústredená na hrady prevažne východného Slovenska. Avšak všetky na hrady na Slovensku boli nejako prepojené. Kniha ponúka množstvo informácii o hradoch, detailné popisy udalostí a stavieb, históriu jednotlivých budov a samozrejme to dopĺňajú nádherné fotografie. Všetko to dopĺňajú zaujímavé a pútavé povesti Mgr. Milana Bohunického. Určite by stáli za sfilmovanie. Odporúčam ju všetkým milovníkom náučne literatúry a histórie!
Kniha Kamenní strážcovia II. v seznamech
hrady a zámky slovenské hrady a zámky
2004 | Kamenní strážcovia |
2007 | Kamenní strážcovia II. |
2012 | Kamenní strážcovia III. |
2012 | Malé Karpaty: turistický sprievodca z roku 1935 |
2011 | Krajina hradov - Slovenské hrady na starých pohľadniciach |
Séria kníh je vyvážená kombinácia infomácí a ilustrácí o slovenských hradoch, patrí k najlepším encyklopédiám tejto tematiky. Odporúčam...