Kapsář jihočeských pověstí II. přehled
Václav Rameš
Děje lidu venkovského. Druhý kapsář jihočeských pověstí, věnován lidu venkovskému. Obshauje 27 pověstí ze 17.-19. století a čtyři kapitoly, které popisují skutečnou realitu venkovského života. Je to mozaika, která se pokouší ukázat, jak se dříve na venkově žilo. Jaké měli naši předkové starosti, co je trápilo a z čeho měli naopak radost. Je o těžké práci a složité jihočeské duši.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kapsář jihočeských pověstí II.. Přihlašte se a napište ho.
Skvělá kniha, která dokáže hravě přenést čtenáře do časů, kdy všechny tyto události nebyly jen pověsti, ale skutečnost :-)
Ta fantazie lidu venkovského je nekonečná. Nejen strašidla, ale i potrestaná pýcha a všechny ty lakomé selky a tvrdohlaví sedláci , kteří jsou potrestáni . Jsou tu permoníci a ti také pracujícímu chudému škodí , jsou tu hastrmani a divé ženy a samozřejmě čerti. Moji radost ze čtení završila kapitola o mlynářích , jejich řemeslu ,a o dědicích , zednících a sedlácích , se smutným koncem co jim přinesla dnešní ale hlavně poúnorová doba. Pro čtenáře zvídavého jako já naprosté uspokojení.
Kniha Kapsář jihočeských pověstí II. v seznamech
2005 | Slovník pro historiky a návštěvníky archivů |
2000 | Po kom se jmenujeme? |
2004 | Kapsář jihočeských pověstí I. |
2005 | Kapsář jihočeských pověstí II. |
2003 | Velká voda na Lužnici |
Pověsti byly zajímavé a dobře se četly. :-)