Karel IV. - Památná místa tehdy a dnes přehled
Jiří Martínek
Císař a král Karel IV. (1316–1378) patří bezpochyby k nejvýznamnějším osobnostem našich dějin. Byl nejen panovníkem českým, ale vládl i nemalé části Evropy. Jeho státnické povinnosti ho zavedly na mnohá místa i daleko za hranicemi dnešní České republiky. Zakládal hrady, kláštery či školy, setkával se s nejvýznamnějšími osobnostmi své doby. Jeho stopy najdeme v Itálii, Lucembursku, ale i na pobřeží Baltu. Historik Jiří Martínek má za sebou práci takřka detektivní. Život Karla IV. mapuje nejen z hlediska historických událostí, ale zavede nás na místa, kde Karel IV. pobýval, a seznámí nás s tím, jak vypadají dnes. V roce 2016 oslavíme 700. let od narození „největšího Čecha“. Tato kniha je důkazem toho, že odkaz Karla IV. je opravdu trvalý a velkolepý, a že i v 21. století nás jeho myšlenky a skutky mohou stále inspirovat.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karel IV. - Památná místa tehdy a dnes. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se mi líbí,je to takové shrnutí, které je psané poutavě, rozdělené do krátkých kapitol.
700. výročí narození Karla IV.
11.04.2016
Kniha Karel IV. - Památná místa tehdy a dnes v seznamech
Karel IV., král a císař, 1316-1378
2016 | Dějepis v souvislostech |
2006 | Čeští cestovatelé a mořeplavci |
2003 | Kdo byl kdo – světoví cestovatelé a mořeplavci |
2021 | Toulky po Evropě |
2017 | Tajemství rudolfínské Prahy |
Karel IV. je všeobecně známý panovník český král a římský císař, který byl prakticky nejvýznamnější český král v našich dějinách vůbec. Kniha je průřezem jeho života, čtenář se zde dozví i mnoho zajímavostí (např. nechal zanést do Zlaté Buly Karla IV., že kurfiřté, kteří volí římského císaře, se povinně musí naučit italsky, německy a česky a tato Bula platila až do r.1806) a v knize je mnoho fotek či kreseb, které dokreslují jeho život. Za mě skvěle napsaná historická kniha.