Karel Sladkovský přehled
Antonín Bouček
Životopis českého novináře a politika, během revolučního roku 1848 představitele radikálních českých demokrat, poslance Českého zemského sněmu a Říšské rady, od roku 1874 předáka mladočeské strany.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karel Sladkovský. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Karel Sladkovský v seznamech
1983 | Kopa historek ze života Jaroslava Haška |
1948 | Karel Sladkovský |
1946 | První máj |
Přiznávám, že v dějinách našich luhů a hájů, stejně jako ve znalostech jejich osobností, mám velmi značné mezery. Ona stále příjemnější edice "Kdo je" nakladatelství Orbis by to mohla změnit lehce k lepšímu. O čemž vypovídá i medailonek o Karlu Sladkovském - člověku, který za svého života udělal mnohé pro českou politiku, vydobyl si značné uznání a právě díky němu vyrostlo Národní divadlo z grošů obyvatel. Za hodně cenný považuju několikastránkový výňatek jeho pamětí z doby ve vězení. Mimo jiné má totiž určitou vypovídající hodnotu i o tehdejším vězeňství. V neposlední řadě stojí za zmínku závěr o jeho úmrtí a velkolepém pohřbu či odhalení pomníku na olšanském hřbitově.
Trefně pichlavými slovy končí Antonín Bouček svůj sešitek: "A dnes přímo uráží, jak málo vědí mladí čeští lidé o tomto poctivém politickém, sociálním a kulturním pracovníku,..." Pravdu má.