Karolína. Stručný životopis šestnáctileté přehled
Iva Procházková
Napsat stručný životopis je těžké, zvlášť pro šestnáctiletou Karolínu, která toho na svůj věk už dost prožila. A tak se rozepisuje o své rodině a kamarádech, a o tom, jak chodí na balet a sní o kariéře primabaleríny. Pak ale při šplhání na zvonici spadne a ošklivě se poláme, takže se její sny začínají hatit. Během dlouhého pobytu v nemocnici se musí vyrovnávat s tímto problémem, ale zároveň začne vznikat vztah mezi ní a tzv. Lvem, do něhož byla už dlouho zamilovaná a kvůli němuž na zvonici vlastně šplhala. Karolína prochází těžkým obdobím, ale protože je jí vlastní tvrdohlavost, nevzdává se, učí se přijímat nové skutečnosti a otevírat se novým možnostem.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Karolína. Stručný životopis šestnáctileté. Přihlašte se a napište ho.
Knihu jsem četla do seznamu k literatuře pro děti a mládež na vysoké škole. Z mého pohledu mě knížka nijak nezaujala, a nemyslím si, že ani v mladším věku by mě zaujala. Mnohem více jsem měla radši knihy od Lenky Lanczové, které pro mě mají kouzlo i teď.
Kniha Karolína. Stručný životopis šestnáctileté v seznamech
2006 | Myši patří do nebe |
2011 | Uzly a pomeranče |
2006 | Únos domů |
2009 | Nazí |
2014 | Muž na dně |
Klidně bych dala číst třináctileté dívce. Hlavní hrdinka je předčasně vyspělá. Ve třinácti se šťastně zamiluje do dospělého chlapce a ta láska působí jako hluboký vztah svou inteligentních lidí. Oba mají vlastně příkladnou lidskou úroveň a opravdovost. V tom na mě kniha působila nerealisticky, zato ale didakticky. Oba hrdinové jsou velmi chytří a vzorní. Dívka je šikovná vypravěčka a podělí se o mnoho užitečných i zajímavých myšlenek o životě, které podle mého názoru dobře padnou do vnitřního světa dospívajících, a přesto nejsou banální ani tuctové.