Katovny a mučírny přehled
Vlastimil Vondruška
Reálie, spojené s výkonem trestního práva a institucemi, které byly za tímto účelem zřízeny.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Katovny a mučírny. Přihlašte se a napište ho.
Po mnoha velmi pozitivních recenzích jsem očekávala mnohem víc. Pár zajímavých informací se našlo, ale ve výsledku jsem byla zklamaná. Čekala jsem mnohem větší vhled do katovského řemesla a postavení kata v průběhu staletí. Celá kniha šla velmi po povrchu. Když už se naťukla nějaká zajímavá informace, rychle se od ní uteklo jinam.
Příjemná prezentace práva útrpného a prostředí, v němž se vynucovalo.
Nádherné popisy ponurých prostor šatlav a mučíren. Představy o smrtících i nesmrtících formách trestů.
A zajímavé historické zmínky (žranice ve vězení v Kutné Hoře). Ráda bych věřila, že si ji užil i jeden z mých předků, který tam byl v kole lámán (tedy jako před tím).
Katovské řemeslo bylo zajímavé, načichlé nejen smradem krevním, ale i pravidly svázáno a od běžného lidského hemžení kapku odšoupnuto... velká škoda, že se nedochovalo.
„Dodatečný nález neviny popravené je ojedinělý, protože po exekuci si již nikdo nedával práci v případu znovu pátrat.“
„Chmurný vzhled místnosti nebyl ani náhoda, ani výstřednost. Skrýval se za ním přesný záměr – odstrašovat, budit strach!“
„Popraviště – symbol právní moci toho, kdo popraviště zřídil a využíval.“
Kniha Katovny a mučírny v seznamech
v Mé knihovně | 68x |
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2019 | Falknovská huť |
2002 | Dýka s hadem |
Tyto informace z mučení a práva jsou velice zajímavé