Katyně přehled
Pavel Kohout
Hlavní hrdinka je Lízinka Tachecí, kterou nechtějí přijmout na žádnou ze středních škol. Její ctižádostivá matka se snaží ze všech sil, aby její dcera mohla mít maturitu. Nakonec se dostane do prvního ročníku nově založené školy pro katy, tzv. SUPOV (Střední učiliště popravních věd). Studium ve škole je jednoroční a hlavní příběhová linie románu kopíruje důležité události školního roku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Katyně. Přihlašte se a napište ho.
Na Kohoutův styl je potřeba si chvíli zvykat a rozhodně se nejedná o nenáročnou četbu. Zároveň to však není úplná postmoderna, ve které by se čtenář ztrácel. Moc se mi líbilo členění kapitol, které končily v půlce věty. Autor také velmi zajímavě pracoval s “hlavní postavou katyní, která je v zásadě v příběhu zcela pasivní a přitom je hlavním hybatelem děje, respektive ji Kohout použil k posouvání hlavní dějové linky. Příkladem za vše je fakt, že katyně způsobí smrt dvou osob, aniž by je zavraždila.
Měl jsem pocit, že spisovatel si se čtenářem v některých chvílích hraje, kniha se totiž pohybuje na hraně možného a nemožného (trošku na styl Kratochvíla). Celkově hodnotím dílo velmi kladně. 4/5
První setkání s P.Kohoutem a musím konstatovat že to je hodně ujetá ne to není to slovo či hledám šílená to také ne jo už Vím je dost zvrácený.
Takže se mi to líbilo.
Díky za parádní příběh.
Nové eknihy zdarma (květen)
05.05.2020
Kniha Katyně v seznamech
v Přečtených | 1 296x |
Československo normalizace (1969-1989) černý humor socialismus trest smrti rozhlasové zpracování popravčí, kati samizdaty reálný socialismus
2008 | Katyně |
2008 | Hodina tance a lásky |
1990 | Kde je zakopán pes: memoáromán |
2009 | Hvězdná hodina vrahů |
2005 | Konec velkých prázdnin |
Velké zklamání. O co zajímavější mi přišel námět, o to horší je forma. Mezi kapitolami končícími zásadně uprostřed věty, naprosto pasivní hlavní hrdinkou a zvláštním stylem vyprávění, který se točí převážně v historii a nemá jasnou linku mezi filozofováním, reálným děním a přímou řečí, mě na knize nic nezaujalo a odložil jsem ji někde před čtvrtinou.