Kavalerie – historie a taktika přehled

Kavalerie – historie a taktika
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278973/bmid_kavalerie-historie-a-taktika-SYw-278973.jpg 4 5 5

Kavalerie se už od starověku stala důležitým faktorem určujícím, kudy se dějiny lidstva budou ubírat, a milovníci koní dodnes těží z jezdeckých zkušeností a umění získaném především z vojenského jezdectví. Dávno zapomenutá kniha od husarského kapitána L. E. Nolana, který sám předčasně zemřel v bitvě u Balaklavy roku 1854, je poctivým dílem mapujícím veškeré aspekty využití koní ve vojenství tak, jak je viděl i zažil ve své době. Zavede nás do historie kavalerie, podstaty jejího fungování, průběhu mnoha bitev, strategie. Samozřejmě nechybí kapitoly týkající se způsobu výcviku koní. Na posledních stranách jsou kresby sedel a udidel. Kniha psaná očima současníka a aktivního příslušníka kavalerie má svou nepopiratelnou hodnotu jako součást kulturního dědictví. Již ve své době se dočkala třech vydání – naposledy v Londýně roku 1860.... celý text

Literatura naučná Historie Vojenství
Vydáno: , Arcaro

Cavalry – Its History and Tactics, 1853

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kavalerie – historie a taktika. Přihlašte se a napište ho.

Pes Filipes
24.06.2017 5 z 5

Zajímavý výlet do historie. S myšlenkami, které mají přesah až do současnosti.
„To nejhorší, co se může stát jakékoliv části armády, nebo jakékoliv vědě, či umění je, když si jejich profesoři sednou s perfektním sebeuspokojením a přesvědčením, že dosáhli absolutní dokonalosti a nejsou přístupni dalšímu vylepšení. Je také pravda, že nic na tomto světě nesmí zůstat ve statu quo, a cokoliv, co se nevyvíjí, musí odstoupit. To je zákon přírody." str. 81

Vavča
12.05.2017 4 z 5

L.E. Nolan bude asi většině českých čtenářů neznámý, ale tento armádní důstojník sepsal dvě knihy, tato je bezpochyby zajímavější pro laického čtenáře nejezdce, než jeho prvmí kniha - systém tréninku pro mladé koně. Nolan popisuje historii jezdectví, použití jezdectva v bitvě, zásadní příklady, kdy a jak zasáhlo v bitvě nebo válce. Neomezuje se pouze na tehdejší a nedávnou historii Evropy a novověk, ale začíná rovnou ve starověku. Fascinující kniha přibližující svět nešvarů britského systému divných vojenských předpisů (které si nezadají s absurditou Hlavy XXII). Zajímavé jsou hlavně dobové příklady boje. Úžasné jsou Nolanovy postřehy, jak jsou právě indičtí jezdci lépe vyzbrojeni a schopnější, než Britové, kteří strádají díky zastaralému systému jezdectví a špatných předpisů. Případně chválí nedávnou slávu tureckého jezdectva. Dává příklady, jak správně používat jezdectvo v boji, jak šikovat formace atd. Nolan prosazuje jiný vojenský sed, styl ježdění blízký Xenofóntovi. Vynalezl rovněž lepší postroje a sedlo pro koně, které používaly ještě dlouho po jeho smrti, navrhl také ochranu jezdcových rukou podle vzoru indického pancíře, navrhuje i ochranu nohou speciální obuví. Svět vojenství první poloviny 19. stol. byl mnohem zajímavější, než se zdá. Fascinující kniha, od vynikajícího autora. Na překladu pouze zamrzí špatné řecké, latinské deklinace v psaní jmen, mohl být rovněž pořízen seznam knih, ze kterých Nolan při psaní vycházel, ale to vše jsou pouze skvrnky na skvělém vydání. Kniha má úžasný estetický vzhled, obálku, pěkné perokresby. Doufám, že nakladatelství Arcaro nám přinese mnoho zajímavých knih o vojenské historii, jezdectví.

Kniha Kavalerie – historie a taktika v seznamech

Autorovy knížky