Každé řešení má svůj problém přehled
Kerstin Gier
Gerri plánuje spáchat sebevraždu, ale předtím ještě napíše dopisy na rozloučenou spoustě příbuzných a známých – a nezachází v nich s pravdou právě v rukavičkách. Shodou okolností jí ale sebevražedný plán nevyjde – a Gerriin život se ze dne na den stane opravdu napínavým dobrodružstvím. Neboť není snadné vypořádat se se svými blízkými, když vědí, co si o nich skutečně myslíte!... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2009 , Ikar (ČR)Originální název:
Für jede Lösung ein Problem, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Každé řešení má svůj problém. Přihlašte se a napište ho.
Znám pouze autorčinu drahokamovou trilogii, ale na základě zdejších komentářů jsem riskla nákup téhle romanťárny a jsem tuze ráda, že jsem tak učinila. Ne každá romantika je humorná a zdaleka ne každá je inteligentně napsaná, tady se ovšem autorce povedlo obojí.
Výborné až skvělé: nápad i provedení! Navíc podat humorně sebevražedné plány, to taky nedokáže každý, ale K.G. se to opravdu povedlo. Už dlouho jsem se tak nenasmála - vlastně naposledy u Helenina dědictví; Gerina rodinka a obecně celá přízeň, to tedy byli týpci!!! (Čestnou výjimku tvoří samozřejmě teta Hulda!)
Takže paráda a já velmi doporučuju, jen upozorňuju, že nakladatelství Euromedia buď nemá v rozpočtu vyčleněné peníze na korektora, nebo je korektor zřejmě naturalizovaný Španěl/Ukrajinec/Němec apod. Tolik chybných 4.pádů zájmen typu ona, můj, tvůj už jsem v knize delší čas neviděla. Jistě, našly by se i jiné chybky, a není jich bohužel až tak málo, možná ani překlad není dokonalý, ale tohle, tahle zájmenná prkotina, mě irituje opravdu hodně; můj problém, já to beru.
P.S. Já jsem četla 2.vydání z roku 2019, jehož obálka se povedla mnohem lépe.
"Zkus bojovat o to, co miluješ, jinak budeš muset milovat, co ti zbyde."
Ťažko povedať, či podobné romány vedú skôr k regenerácii alebo degenerácii, priznávam však, že ja som toto dielko čítala opakovane (čo sa mi pri cca 90% románoch nestáva).
Prvýkrát ako stredoškoláčka – smiech.
Druhýkrát ako vysokoškoláčka – to už bol smiech cez slzy.
Tretíkrát – v podobnom veku ako Gerri, akurát v inom životnom stave (manželka a matka), a bol teda aj smiech, a boli by aj slzy nad Gerinným spackaným životom, keby...
Keby si za väčšinu svojich problémov nemohla sama. Áno, matku s absenciou materinského citu si nevybrala, čudných príbuzných tiež nie, svoj postoj k nim však áno, o partneroch, práci a bývaní ani nevraviac, a nech mi nikto nevraví, že jedna zdravá tridsiatnička (najmä v dnešnom časopriestore) nemá možnosti ovplyvniť, ako sa postaví k svojmu životu a čo s ním (a so sebou) spraví. Áno, dalo by sa polemizovať, či Gerri bola úplne psychicky zdravá, ale aj ľudia so sklonmi k depresii či úzkosti (a veľmi dobre viem, o čom píšem), majú predsa možnosť vyhľadať alebo odmietnuť pomoc.
Skrátka, hoci kniha bola písaná humorne a mnohé postavy i situácie z nej som sa snažila brať s nadsádzkou, najmä ku koncu to bolo stále ťažšie pre nezrelosť hlavnej postavy – a ako tak pozerám na komentáre, na rozdiel od mnohých iných užívateliek si nemyslím, že by bol koniec krásny alebo šťastný, lebo
SPOILER vyspať sa na rodinnej oslave pár dní po pokuse o samovraždu s človekom, o ktorom dokopy neviem nič okrem toho, čo mi sám povedal, a tešiť sa, že má dobré meno a výzor, vďaka čomu môžem spraviť dojem na príbuzných, to je skrátka nezrelosť par excellence a zavarenie si na ďalší problém. Ale OK, môžeme sa tváriť, že v živote Gerri (ktorej neúspešný pokus o samovraždu nebol sprevádzaný žiadnou katarziou, dozretím alebo aspoň uvedomením a priznaním si, že potrebuje odbornú pomoc), sa všetko zázračne vyriešilo tým, že jej nový šéf dal opäť prácu a spravil si z nej milenku (mimochodom, pár dní predtým sa rozišiel s tou predošlou, no a pre Gerri by mohlo byť varovaním, ako sa o nej pred ňou vyjadruje...). Ozaj happy end...
Kniha Každé řešení má svůj problém v seznamech
dopisy zfilmováno deprese německá literatura
2015 | Rudá jako rubín |
2014 | První stříbrná kniha snů |
2015 | Zelená jako smaragd |
2015 | Modrá jako safír |
2015 | Druhá stříbrná kniha snů |
Romantika, u které se zasmějete. I nahlas - a to se mi často nestává. Na léto značka ideál. Čteno v němčině.