Každý z nás byl hrdinou (2021) | Databáze knih

Každý z nás byl hrdinou přehled

Každý z nás byl hrdinou
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475109/bmid_kazdy-z-nas-byl-hrdinou-YEr-475109.jpg 5 38 38

Pozoruhodné paměti jednoho z přímých účastníků vylodění v Normandii. Před pětasedmdesáti lety byl Ray Lambert, tehdy třiadvacetiletý armádní medik, v první vlně při vylodění na pláži Omaha v Normandii. Jako téměř stoletý nám předložil jedny z nejpozoruhodnějších pamětí současnosti, neuvěřitelné vzpomínky na jeho roli vojenského zdravotníka za druhé světové války, jenž riskoval vlastní život, aby zachránil hrdiny Dne D. Každý z nás byl hrdinou je nezapomenutelný příběh nejen o tom, co se dělo během těch ohromujících a zoufalých hodin na pláži Omaha, ale také o odvaze a udatnosti, které těmto událostem předcházely během druhé světové války – od pouští severní Afriky přes zrádné horské průsmyky na Sicílii až po největší vojenské vítězství, jaké svět kdy poznal.... celý text

Literatura faktu Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: ekniha , Jota

Every Man a Hero: A Memoir of D-Day, the First Wave at Omaha Beach, and a World at War, 2019

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Každý z nás byl hrdinou. Přihlašte se a napište ho.

Modi666
21.02.2025 4 z 5

Není to žádný literární skvost ale skvělý dokument o tom, jaká je ta skutečná válka. Ray Lambert, se jako zdravotník zúčastnil vylodění v Africe, na Sicílii a pak na pláži Omaha beach v Normandii. Když o tom čtete, tak si uvědomujete, že něco takového byste nikdy zažít nechtěli. Být uprostřed toho řevu, válečné vřavy, kde o tom zda přežijete často rozhoduje vedle zkušeností především ŠTĚSTÍ.
Omaha beach jsem navštívil v červnu 1989 a představoval jsem si tehdy, kdo byli asi ti, kteří šli, především v prvních vlnách, na jatka.
Ray Lambert byl jedním z nich. I on přežil díky zázračnému štěstí. Přestože byl sám zraněn, tak jako zdravotník se vydával do moře pro jiné zraněné. Když tahal z vody jednoho z nich vrazil mu do zad výsadkový člun a k zemi, na mořské dno, ho srazila spuštěná rampa. Byl by se samozřejmě utopil, kdyby se nestal zázrak a ta rampa se nečekaně zdvihla. Zřejmě ten člun přistál na nesprávném místě a tak se přesunul jinam.
Byla to jeho poslední účast v bojích. Na břehu ztratil vědomí a život mu zachránili jiní zdravotníci. Se středně těžkým zraněním byl převezen do Anglie a následně do USA.
Dožil se 101 let.

Tyquick2
26.12.2024 4 z 5

Příjemný poslech audioknihy v podání pana J. Schwarze. Příběh medika, který prošel nejen vyloděním v Normandii. Ukázka skromnosti a úcty k lidským hodnotám, které v nás čím dál více mizí... díky!

radimch
24.10.2023 5 z 5

Torch, Husky, Overlord a to všechno téměř beze zbraně a v první linii. Smekám.

Knižní novinky (21. týden)

23.05.2021

Kniha Každý z nás byl hrdinou v seznamech

v Mé knihovně41x