Kdo je kdo na evropských bankovkách přehled
Zdeněk Kutina
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo je kdo na evropských bankovkách. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Kdo je kdo na evropských bankovkách v seznamech
1970 | Balkánské socialistické státy mezi dvěma válkami 2. díl: Jugoslávie - Rumunsko |
2024 | Znáte papírové peníze? |
2021 | Kdo je kdo na evropských bankovkách |
Solidní nápověda pro všechny zvědavé a tápající. // Státy jsou řazeny abecedně (Albánie, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko,…), příslušné osobnosti rovněž. To chválím. // Pokud jde o nás a naše bankovky, jsou tu nejen TGM, Božena Němcová či František Palacký, ale také předchozí garda odrážející pohnutou historii a uplynulých sto let. Osobnosti, které - jak píší v knize - „(...) emitent považoval za natolik významné, že si zasloužily být zvěčněny na papírových platidlech, na která pohlížely denně tisíce i miliony vlastních občanů i cizinců, a tak se posilovalo vědomí o významu oněch osobností (a někdy i odpor vůči nim.)“
Politici, spisovatelé, malíři, hudební skladatelé, vědci, architekti, členové královských rodin, jakož i osoby duchovní, lékaři, básníci či stateční mořeplavci. Muži pochopitelně převládají. Proto vyzdvihuji ženy.
Jsou to například:
- Lydia Koidula (1843-1886)
- Clara Josephine Schumann (1819-1896)
- Maria Skłodowska-Curie (1867-1934)
- Rosa Mayeder (1858-1938)
- Elsie Maud Inglis (1864-1917)
- Greta Garbo (1905-1990)
- Jane Austen (1775-1817)
- Florence Nightingale (1820-1910)