Kdo s ohněm zachází přehled
Pavel Hrdlička
Podrychtář Václav série
Volné pokračování historické detektivky Smrt nosí rudé škorně se opět odehrává ve středověké Praze, a to v prosinci roku 1399. Václav od Černého koně, podrychtář Starého Města pražského, řeší další případy. Nemá toho na svých bedrech málo: kromě zmizení biřice Vohnouta, požáru v radní síni, nepořádku v obecní pokladně a hledání viníků se musí potýkat s řadou dalších menších či větších problémů. Snaží se také odhalit identitu tajemných jurátů, kteří zřejmě stojí i za přepadením biskupova poselstva, a odkrýt podvody alchymisty s nekalou pověstí. A ke všemu občas na Václava svými tajnými ženskými zbraněmi skrytě zaútočí manželka Kateřina, toužící po nových šatech na očekávanou korunovaci...... celý text
Detektivky, krimi Literatura česká Historické romány
Vydáno: 2020 , TémbrInterpreti: Vasil Fridrich
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo s ohněm zachází. Přihlašte se a napište ho.
Tyto knihy mají zajímavou myšlenku, ale stále něco chybí k úplné dokonalosti. Z mého subjektivního pohledu je zde málo akce a upřímně řečeno bych ocenil více simpaticke postavy zatím je nejlepší rasuv syn Václav.
Další příběh podrychtáře Václava mne jako knihy předchozí vtáhl už od začátku do středověké Prahy. V tomto díle to Václav neměl vůbec jednoduché. Oporou mu jako vždy byla jeho báječná žena Kateřina a parta biřiců v čele s magistrem Šebkem. Já bych osobně takové pomocníky nesnesl, když pořád sedí někde u piva Děj jako obvykle připomíná klubko, které svým důvtipem podrychtář Václav musí rozplést. A že práce nemá málo o to se starají hádavý trhovci, potulní lapkové, žebráci, chamtivý měšťané a také intrikánská elita společně se šlechtou. Kniha opět utekla jako voda a jíž předávám záložku do dalšího díla z pera pana Hrdličky. Doporučuji
Knižní novinky (44. týden)
27.10.2019
Kniha Kdo s ohněm zachází v seznamech
2012 | Smrt nosí rudé škorně |
2014 | Kdo s ohněm zachází |
2015 | Žebrákova pomsta |
2018 | Pouť oběšenců |
2016 | Úkol pro šaška |
Tentokrát to podrychtář Václav vůbec nemá lehké, musí řešit tolik věcí, že nejen jemu, ale i mně jde z toho chvílemi hlava kolem... Ale jeden kriminální čin vyřeší hladce: na přelomu století se vynoří na Starém Městě prorok předpovídající konec světa... a Václav snadno zjistí, co za tím stojí :-). No jako obvykle - mamon.
Mě tyto detektivky velmi baví, i když autor do knihy vložil hned několik příběhů, které se mi potom trochu pletou. Ale stále více nabývám dojmu, že mnohé události i popsané postavy jsou skutečně historické a kromě dramatu a vždy přítomného humoru se čtenářka mnohé dozví... a pocitově se ocitne v dokonale popsané staré Praze z přelomu 14. a 15. století.