Kdo šije u Podolské? přehled

Kdo šije u Podolské?
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421380/bmid_kdo-sije-u-podolske-Raj-421380.jpg 4 662 662

Osudy slavného salonu v 50. letech. Salon Podolská býval v dobách své největší slávy spojován s elegancí a luxusem. Po znárodnění v roce 1948 zde díky protekci Marty Gottwaldové mohla bývalá majitelka zůstat zaměstnána na podřadné pozici. Na osudech lidí spojených se salonem můžeme sledovat dobu, kdy modely z pařížských přehlídek vystřídaly rudé šátky a vykasané rukávy údernic. Z ulic mizela elegance, ale mnohem horší bylo, že mizela i svoboda a mizeli doslova i lidé.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo šije u Podolské?. Přihlašte se a napište ho.

le-se
30.01.2025 5 z 5

No, do... háje!
Tak asi takhle jsem se cítila na konci, čekala jsem nenáročnou beletrii a světe div se 50. a 60. léta v přírodní verzi. Hned vysvětlím: přírodní verzi, myslím jako prosté konstatování situace tehdejší doby včetně všech pozdějších úskalí vlastních rozhodnutí "Tady a teď" se jediným gestem změní na "V jiném životě."
Zároveň vám ale autorka nedává návod, jak se k problematice postavit, jako by říkla "Tady jsou fakta, názor si udělejte vlastní."
Nestačí žít dobrý život a mít úspěch, protože ze dne na den budete nepřítelem státu a v lepším případě jeho dělníkem. Najít zalíbení v krutosti a netečnosti nestačí pro lepší život, stačí změnit kulisy vlastního života a nemáte nic. A vždycky se najdou jedinci až masy ochotné převléct kabát. Víra v ideologii se často zdá pevnější než je (setkala jsem se s teorií která ve zkratce říká 30 let diktátu a neznáš nic jiného, 50let svobody a vlastní odpovědnosti a zapomeneš na totalitu) a taková výra dokáže přijít příliš rychle.

Handula
27.01.2025 4 z 5

Jak fungoval slavný prvorepublikový módní salón v době, kdy všechno patřilo všem? Těžko. Román se čte rychle a dobře, moc se mi líbil hlavně začátek po válce, kdy ještě sláva salónu doznívala a Hanu Benešovou nahradila Marta Gottwaldová. To se člověk dozvěděl hodně úsměvných střípků ze života nově vládnoucího proletariátu. Pak už to bylo spíš lehce depresivní čtení, jak už tomu v románech o životě obyčejných lidech v 50. letech bývá. Jednotlivé linky postav se mi líbily, nepůsobily černobíle, jen jich možná bylo na tak krátkou knížku až příliš. Ale celkově se mi kniha líbila moc!

PaníLenka
18.12.2024 3.5 z 5

Čekala jsem závan prvorepublikové elegance, ta se ale dostavila jenom ve vzpomínkách v depresivní době padesátých let. Děsná doba! Nejvíc je člověku smutno z toho, že předlohou jsou skutečné příběhy. Kéž už nikdy nic podobného nenastane a talentovaní pracovití lidé můžou žít podle svého!

Knižní novinky (44. týden)

27.10.2019

Kniha Kdo šije u Podolské? v seznamech