Kdo šije u Podolské? přehled
Lucie Hlavinková
Osudy slavného salonu v 50. letech. Salon Podolská býval v dobách své největší slávy spojován s elegancí a luxusem. Po znárodnění v roce 1948 zde díky protekci Marty Gottwaldové mohla bývalá majitelka zůstat zaměstnána na podřadné pozici. Na osudech lidí spojených se salonem můžeme sledovat dobu, kdy modely z pařížských přehlídek vystřídaly rudé šátky a vykasané rukávy údernic. Z ulic mizela elegance, ale mnohem horší bylo, že mizela i svoboda a mizeli doslova i lidé.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kdo šije u Podolské?. Přihlašte se a napište ho.
Jak fungoval slavný prvorepublikový módní salón v době, kdy všechno patřilo všem? Těžko. Román se čte rychle a dobře, moc se mi líbil hlavně začátek po válce, kdy ještě sláva salónu doznívala a Hanu Benešovou nahradila Marta Gottwaldová. To se člověk dozvěděl hodně úsměvných střípků ze života nově vládnoucího proletariátu. Pak už to bylo spíš lehce depresivní čtení, jak už tomu v románech o životě obyčejných lidech v 50. letech bývá. Jednotlivé linky postav se mi líbily, nepůsobily černobíle, jen jich možná bylo na tak krátkou knížku až příliš. Ale celkově se mi kniha líbila moc!
Čekala jsem závan prvorepublikové elegance, ta se ale dostavila jenom ve vzpomínkách v depresivní době padesátých let. Děsná doba! Nejvíc je člověku smutno z toho, že předlohou jsou skutečné příběhy. Kéž už nikdy nic podobného nenastane a talentovaní pracovití lidé můžou žít podle svého!
Knižní novinky (44. týden)
27.10.2019
Kniha Kdo šije u Podolské? v seznamech
v Mé knihovně | 170x |
česká literatura 50. léta 20. století móda únor 1948 poválečná doba oděv, odívání manželky prezidentů, první dámy zločiny komunismu komunistický režimAutorovy další knížky
2019 | Kdo šije u Podolské? |
2019 | Apatykář |
2022 | Pravda nebyla k dostání |
2019 | Sesterstvo a kouzelná kočka Fabiola |
2017 | Sestry Foxovy |
No, do... háje!
Tak asi takhle jsem se cítila na konci, čekala jsem nenáročnou beletrii a světe div se 50. a 60. léta v přírodní verzi. Hned vysvětlím: přírodní verzi, myslím jako prosté konstatování situace tehdejší doby včetně všech pozdějších úskalí vlastních rozhodnutí "Tady a teď" se jediným gestem změní na "V jiném životě."
Zároveň vám ale autorka nedává návod, jak se k problematice postavit, jako by říkla "Tady jsou fakta, názor si udělejte vlastní."
Nestačí žít dobrý život a mít úspěch, protože ze dne na den budete nepřítelem státu a v lepším případě jeho dělníkem. Najít zalíbení v krutosti a netečnosti nestačí pro lepší život, stačí změnit kulisy vlastního života a nemáte nic. A vždycky se najdou jedinci až masy ochotné převléct kabát. Víra v ideologii se často zdá pevnější než je (setkala jsem se s teorií která ve zkratce říká 30 let diktátu a neznáš nic jiného, 50let svobody a vlastní odpovědnosti a zapomeneš na totalitu) a taková výra dokáže přijít příliš rychle.