Když do pekla, tak na pořádné kobyle přehled
Jan Jandourek
Děj je časově velice rozsáhlý; od dětství hrdiny hluboko v naší komunistické minulosti přes listopadovou revoluci až k dnešním dnům. Hlavní důraz je ale položen na dobu, kdy hrdina, který se právě stal čerstvým kaplanem v Litoměřicích, kde prožívá revoluční vření, se zamiluje do mladé dívky a odchází s ní do Prahy. Zde začne studovat sociologii a pracovat pro noviny. Jsme svědky přerodu mladého muže, jenž ještě před nedávnem neměl tuchy o tom, jak prožívají mladí lidé život, ve zdatného svůdníka a bystrého novináře. Nic nejde hned a zlehka, ve svém boji se hrdina dostane do všelijakých průšvihů, nesnází a taky trapasů. Největším přínosem knihy je jeho členitost a barevnost, protože, kde je příběh vyprávěn lineárně (např. popis cesty do Egypta), ztrácí na síle a stává se nudným. Kniha je napsána inteligentním a bystrým, někdy ironickým až sarkastickým stylem. Autor vtipně glosuje společenské události a jasně ukazuje, že o něm neslyšíme naposled. Osud mladého kněze, který kvůli ženě odmítne svůj stav duchovního a vrhne se do víru světského života... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Když do pekla, tak na pořádné kobyle. Přihlašte se a napište ho.
Po přečtení Posledního filmu Zuzany Bergové jsem narazila opět v seznamu e-knih zdarma (velmi děkuji, protože nevím, jak bych knihu sháněla) na tuto knihu - Když do pekla, tak na pořádné kobyle...Na počátku jsem měla trochu problém se začíst, ale potom se kniha rozjela a mohu říct, že mě bavila. Humoristické knihy primárně nevyhledávám a nevím, zda je Kobyla takto myšlená, ale já se dost nasmála. Na tu scénu s obrazem Rubleva opravdu nezapomenu...Život někdy skutečně vytváří takové tragikomické situace. Samozřejmě se knihou prolínají i závažné duchovní a všelidské otázky, které opravdu k smíchu nejsou. Obraz doby, obraz jednoho hodně složitého člověka. Hrdina je mi však velmi sympatický. Není to asi kniha pro každého, ale mě opravdu autor zaujal.
Mé první setkání s Janem Jandourkem. Místy trošku zdlouhavé, místy svižné. Avšak dočetl jsem pečlivě až do konce. Pěkné nakouknutí do světa české víry (souběžně s tím jsem náhodou pročítal i Temná tajemství Vatikánu:-) Mockrát jsem se zasmál pod vousy, Jandourek umí pobavit. Body navíc získává za "pohledy do světa bohoslovců a kněží, 1930".
Závěrem citát z knížky: "Kdybych věděl, že někde v Tibetu je na nějaké nástěnce napsána Pravda, nějaké zjevení toho, jak věci DOOPRAVDY jsou, rozjel bych se tam. Bojoval bych o možnost si to přečíst, i kdybych se měl rvát se sněžným mužem yetim, čínskou lidovou policií, nepálskou biskupskou konferencí a naučit se kvůli tomu tibetské písmo.
Nic takového ale není. "
Othello, Dáma s Kaméliemi a dalších 40 nově přidaných eknih zdarma
24.04.2022
Kniha Když do pekla, tak na pořádné kobyle v seznamech
láska dospívání novináři komunismus 90. léta 20. století sametová revoluce 1989 společenské romány katoličtí kněží
1997 | Tomáš Halík: Ptal jsem se cest |
2000 | Když do pekla, tak na pořádné kobyle |
2000 | Mord |
2011 | V jámě lvové |
2007 | Sociologický slovník |
Čekal jsem sondu do života člověka, který kvůli ženě ukončil kněžství, jeho postoje jak se s tím vyrovnával a co ho k tomu vedlo. Ne, není to psychologický román. Některé pasáže by takového ražení byly, jenže opravdu jen některé. Autor se více zaměřil na ostatní než hlavního hrdinu. Dost míst bylo nudných a bez solidního děje (třeba popis cesty letadlem a přepadení zabírá jednu celou část knihy). Z mého pohledu 53% k dnešnímu datu je ještě docela hodně.