Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku přehled
Giles Milton
Giles Milton je mistrovský vypravěč historických příběhů. V poutavé próze Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku uvádí 50 těch nejbizarnějších historických „perliček“. Budete se podivovat nad příběhy, které se čtou jako fikce, a přitom jsou zcela pravdivé. Přečtete si o Hiróovi Onodovi, japonském vojákovi, pro nějž druhá světová válka skončila až v roce 1974; o tom, jak Agatha Christie v roce 1926 na jedenáct dní záhadně zmizela; o Mallorym, který možná jako první člověk zdolal Mount Everest; nebo o tom, kdo doopravdy zabil Rasputina. „Fascinující poznámky pod čarou z historie“, jak Milton v originále nazývá svou knihu, jsou podloženy autorovým výzkumem. Galerka špiónů, darebáků, lidojedů, dobrodruhů a otroků, která se na těchto stránkách sešla, zahrnuje dvacet století na šesti světadílech. Kniha vrhá světlo na některé z nejvykřičenějších příběhů dějin a jejich nejokázalejší a nejbarvitější postavy – zvířata nevyjímaje.... celý text
Literatura světová Historie
Vydáno: 2016 , JotaOriginální název:
When Hitler Took Cocaine; When Stalin Robbed a Bank, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku. Přihlašte se a napište ho.
Kniha je složena z padesáti čtivých historických příběhů. Vše je psáno pěkně, člověk se necítí jak u učebnice dějepisu. Takhle si představuji zajímavé čtení, zkrátka velmi dobře napsané příběhy (většinou 20. století), kterým snad nelze nic vytknout.
Varování pro slabší povahy: dost příběhů je z války nebo popisuje jiné drastické události.
Docela mě udivují komentáře stěžující si na ,,bulvárnost textu". Opravdu od knihy s tímto názvem napsané novinářem očekáváte odborný historický text? Já jsem očekávala nenáročné krátké příběhy a v tomto ohledu jsem spokojená.
Kniha Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku v seznamech
v Mé knihovně | 196x |
2016 | Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku |
2005 | Bílé zlato. Neobyčejný příběh Thomase Pellowa a milionu evropských otroků v severní Africe |
2017 | Když Lenin přišel o mozek a Churchill obětoval ovci |
2003 | Na dvoře japonského vládce |
2004 | Ve službách královny Alžběty |
Autor podal příběhy svým osobitým stylem. V jednotlivých příbězích se dočteme informace, které zajímavé, jindy trochu nepravděpodobné. Titul knihy zní dosti bulvárně, v tomto díle podal příběhy spíše z historie Británie a USA a přidal k tomu příběh Stalina.