Kim Čijong (ročník 82) přehled

Kim Čijong (ročník 82) https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/410488/bmid_kim-cijong-rocnik-82-AbH-410488.jpeg 4 219 219

Každý z nás zná nějakou Kim Čijong… Postava Kim Čijong, obyčejné třicátnice, je korejským čtenářům — a zejména čtenářkám — důvěrně známá. O věrohodnost jejího příběhu se autorka nemusí nijak zvlášť snažit, protože jednotlivé životní epizody tvoří součást obecné každodennosti a společně sdílené zkušenosti. Symbolický je už sám výběr jména; údajně se jedná o nejčastější jméno dávané korejským dívkám v roce 1982. Téměř každý tak ve svém okolí zná nějakou „Kim Čijong“, která od útlého dětství přes školní léta, později v manželství a v zaměstnání postupně zažívá drobné ústrky, obtěžování i zjevnou diskriminaci. Jednoho dne však hlavní hrdinka začne mluvit jinými hlasy. Hlasem své kamarádky, své matky… Manžel jí domluví návštěvu psychiatra a ona mu vypráví svůj příběh, který je zároveň příběhem všech korejských žen. Před rozuzlením každé příhody už většinou podvědomě cítíme, co bude následovat, byť bychom se možná raději mýlili. Společenská realita vycházející z tradičních hodnot a postojů je však v tomto ohledu mrazivá a neúprosná.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Host
Originální název:

82년생 김지영 (Kim Čijong - 82njonsäng) , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kim Čijong (ročník 82). Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (51)

osman111
04.05.2024 3 z 5

Je náročné hodnotit něco, čemu se dává 5* kvůli respektu k tématu. Téma je důležité, ale forma mě otrávila.

Celá kniha je výčtem každodenních situací, které nejsou fér. Nejsou. Ale chybí zde nějaký děj, vývoj. Kniha je odzdrojovaná studiemi, každý odstavec má procentuální vyjádření nerovnosti pohlaví dané situace. Zdá se, že nám chtěla autorka předložit data. Ale proč si vybrala zrovna beletrii?

Máme zde hlavní hrdinku, která je absolutně neurčitá a popis jejich dnů, kdy se setkávala s nerovností. Na mě to působilo jenom jako výčet toho, kdy jí bylo ukřivděno, jedna situace za druhou. Já vím jak strašně to vyzní, opravdu hodnotím provedení, ne hlavní myšlenku.

Ráda si na stejné téma něco přečtu, ale Kim Čijong nebyla pro mě.

Lole
15.02.2024 5 z 5

Tak tohle dílo mě naprosto dostalo. Jak postupně hlavní hrdinka se dostávala tam kam nikdy nechtěla, ale jí systém dostal. Pomalu postupný racionální vysvětlení proč je dobré držet status quo. A možná že se bude pro mnohé jednoduché se na knihu podívat, vždyť je to v jiné zemi, ale tady nejde o kontext, ale o že tu způsoby omezování a udržování předsudků jsou ve všech společností stejné :)


Ovecka_Saki
25.12.2023 4 z 5

Ať žije mužský šovinismus! Bohužel, Jižní Korea může být technický vyspělá, jak chce, ale ta mentalita je stále stejná, jako za dynastie Čoson.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (49. týden)

01.12.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kim Čijong (ročník 82) v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených276x
ve Čtenářské výzvě71x
v Doporučených21x
v Knihotéce91x
v Chystám se číst182x
v Chci si koupit51x
v dalších seznamech1x