Klika byla vysoko přehled
Roman Szpuk
V rozsáhlé autobiografické próze Klika byla vysoko popisuje básník, meteorolog a tulák Roman Szpuk část svého života, strávenou zejména v lesích Šumavy. Představuje se jako vnímavý pozorovatel obyčejných, a přitom fascinujících detailů, které zůstávají ostatními neobjevené. Bohatým a hutným jazykem přibližuje svět mezi rostlinami a zvířaty, který je většině lidí vzdálený. Zároveň však žije ve všední realitě, otevřeně popisuje návštěvy nemocné matky a starých lidí upoutaných na lůžka. Setkává se s tuláky, samotáři a blázny, modlí se, spí venku, prochází lesem za každého počasí. V jeho autentických deníkových záznamech znovu ožívá tradice romantiků, poutníků, hledačů a rozervanců. Text plyne svobodně jako Szpukova milovaná oblaka a jer prokládán krátkými básněmi – haiku. Knihu doplňují autorovy fotografie, pořízené vlastnoručně vyrobenou camerou obscurou.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klika byla vysoko. Přihlašte se a napište ho.
Cesty k poznání smyslu života, božího úmyslu, či jak to nazvat jsou různé. Nemám pocit, že by autor, přes veškerou snahu, dospěl k nějakému závěru. Mnohem zajímavější se mi zdála jeho pozorování přírody. Je zvláštním kolik toho píše o přátelích a jak málo o své rodině.
Nádherná kniha, díky níž se Roman Szpuk stal mým nejoblíbenějším českým současným básníkem. Deprese je nesmírné utrpení, avšak zároveň přináší jaksi zostřené vidění a hlubší sepjetí s přírodou - kdyby už jen proto, že si člověk ve chvílích, kdy se mu uleví, všeho mnohem víc váží a prožívá hluboký vděk. To vše, oba póly básníkovy duše, se promítá ve Szpukových lyrických popisech. Pro mě jedna z nejkrásnějších knih, a to nepřeháním.
Ocenění knihy (1)
2019 -
Cena Johanna Steinbrenera
(Beletrie a poezie - 1.místo)
Kniha Klika byla vysoko v seznamech
Šumava životopisy, biografie stáří příroda meteorologie toulky, výlety haiku autobiografie
2013 | Míjím se s měsícem |
2016 | A zavaž si tkaničky |
2018 | Klika byla vysoko |
2020 | Šálek dál hřeje dlaně |
2013 | Chraplavé chorály |
Ze začátku nic moc, ale postupně jsem se začetla a je to požitek! Nečekejte žádný napínavý děj, ani vytříbený styl. Nicméně autorova schopnost všímat si maličkostí, drobných detailů činí z každé drobné události niterný zážitek, který se přenáší na čtenáře.