Kloktat dehet přehled

Kloktat dehet
https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/333743/bmid_kloktat-dehet-q5q-333743.jpg 4 190 190

Román známého básníka a prozaika, autora románů Sestra, Anděl a Noční práce. Topol v románu účtuje s traumatem osmašedesátého roku metodou brutální grotesky, která vyústí v rozpoutání třetí světové války v české kotlině. Jeho hrdinům chybí heroismus, o to víc oplývají malicherností, rasismem a nedostatkem vyšších ideálů. Prostřednictvím dětského vypravěče jsou zde zachyceny mezilidské vztahy bez jakéhokoli soucitu. Sledujeme pokřivené vlastenectví s mnoha neblahými vedlejšími dopady. Autora zajímá ponížené dětství, sourozenecká oddanost a válka v jakékoli podobě. Zobrazuje lidi jako hračky někoho jiného, aniž by přitom tušili, že jsou nástrojem k dosažení cizích cílů. K absurdnímu vyznění příběhu přispívá „socialistický cirkus“ jako zdroj nejneuvěřitelnějších příhod a vztahů, zčásti fantazijních. Román je karikaturou válečného hrdinství a hrdinů, převrácením vžité interpretace těchto hodnot, o nichž se nikde veřejně nepochybuje, ačkoli ve skutečnosti v sobě skrývají temné jádro. Kniha zvítězila v anketě Lidových noviny Kniha roku 2005.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kloktat dehet. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

Iwíček
10.06.2024 4 z 5

Román z pera Jáchyma Topola s názvem Kloktat dehet je zajímavým kontrafaktuálním dílem. Celý příběh je vyprávěn očima hlavního hrdiny, kterému nikdo neřekne jinak než Ilja. Jeho životní cesty jsou spletité. I když uplyne na pouhých 235 stranách přes dvacet let, pořád je tu vyvolávána iluze toho, že je hlavní hrdina stále dítětem. Text románu sám o sobě působí jako překotný tok řeči vypravěče, čehož je dosaženo za pomoci užití neznačené přímé řeči a tzv. smíšené řeči, kde chvilkami může mít čtenář pocit, že neví, kdo zrovna mluví. Celý děj se odehrává v městečku Siřem a jeho přilehlém okolí v rozmezí let cca 1948 až 1968. V textu jsou zachyceny některé historické události, jako je např. akce Ř či vpád vojsk Varšavské smlouvy. V rámci kontrafaktuality se dá mluvit třeba o nebojácném postavení Čechoslováků, kteří se snažili bránit své impérium a sovětským vojskům se bez boje nepoddali. Všichni však víme, jak to bylo v aktuální (reálném) světě. Knihu bych doporučila všem, kteří si rádi přečtou texty naplněné fikcí z českého prostředí a jimž nevadí překotné a místy trošku hrubší vyjadřování vypravěče.

Allla9
28.01.2024 4 z 5

Nedá se říci, že by mě kniha vysloveně nadchla. Je zde zpracované zajímavé téma vynikajícím způsobem, ale místy toho na mě bylo moc.


vlkcz
29.07.2023 4 z 5

Topol psát umí, umí překvapovat a pořád jsem si myslel, že to je jasných 5*. A najednou, nějakých 50 stran před koncem se ze mě stal nasycený roztok a už se ve mně další slova nerozpouštěla. Možná můj problém, ale nejsem kritik, tak si subjektivitu můžu dovolit.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Othello, Dáma s Kaméliemi a dalších 40 nově přidaných eknih zdarma

24.04.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2005 - Kniha roku Lidových novin


Kniha Kloktat dehet v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených279x
ve Čtenářské výzvě12x
v Doporučených13x
v Knihotéce80x
v Chystám se číst74x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech1x

Autorovy další knížky

Jáchym Topol
česká, 1962
2008  85%Sestra
2017  68%Citlivý člověk
1994  83%Miluju tě k zbláznění
2006  75%Anděl
2005  78%Kloktat dehet