Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii přehled

Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502394/bmid_klub-sexualni-skandal-ve-svedske-ak-lqz-502394.jpg 5 75 75

Poprvé po sedmdesáti pěti letech se v roce 2018 neudělovala Nobelova cena za literaturu. Důvodem bylo sexuální násilí a jeho krytí v kruzích blízkých Švédské akademii. Odhalily ho investigativní reportáže Matildy Voss Gustavsson – právě z nich vychází i kniha Klub, příběh o zneužívání moci, mlčení a strachu. Skandál #MeToo ve Švédsku? Mladá švédská reportérka tomu nejdřív nechtěla věřit. Poté co si vyslechla několik svědectví, se rozhodla pátrat dál. Jejím cílem nebylo jen usvědčit Jeana-Clauda Arnaulta, francouzského fotografa a významnou osobnost švédské kultury, manžela známé básnířky Katariny Frostenson členky Švédské akademie. Manželé vedli známé kulturní centrum Fórum a také grantová podpora této soukromé instituce odhalila do očí bijící střet zájmů. Matildě Voss Gustavsson se podařilo přesvědčit oběti, aby promluvily. Jako v podobných případech se spisovatelky nebo umělkyně bály, že pokud Arnaulta obviní, nikdo jim neuvěří a budou mít zavřené dveře do kulturního světa. Reportážní kniha Klub představuje necenzurovaný portrét zákulisí švédského kulturního života, a především boje o moc a jejího zneužívání. Jedním z jejich projevů byl i Arnaultův pocit beztrestnosti při sexuálním násilí na ženách. Během čtení nás napadá – pokud se tohle stalo v rovnostářském Švédsku, jací kostlivci ve skříni čekají v jiných zemích?... celý text

Literatura světová Literatura faktu Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Absynt
Originální název:

Klubben: en undersökning , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (14)

vendulanovotna
06.05.2024 5 z 5

(SPOILER) No tak tohle bylo něco, vážení.
Kauzu jsem dříve na internetu vůbec nezaznamenala, ačkoli jsem od léta 2018 bydlela dokonce rok ve Švédsku.
Knihu jsem četla nejdříve po kouskách souběžně s lehčí četbou, ale od asi 80. stránky mě reportáž Matildy Voss Gustavsson úplně pohltila. A já jsem jenom kroutila hlavou, jak je to všechno možné! Jak dlouho se to dělo a také v jakém měřítku... Jedno velké UF.
Kromě hlavního tématu velice četného a dlouholetého sexuálního násilí a jeho tolerance okolím mě zaujala i otázka tunelování Klubu... A jak si to umělci nechali líbit pod strachem z toho, že jim dotyčná osoba zničí kariéru... Stejně tak, jak manželka hlavního aktéra, tak významná osoba v oblasti literatury, mohla tohle přehlížet a ještě svého muže obhajovat? WTF?
Co je správné, je relativní. Kde jsou hranice, je také relativní...
Jsem ráda, že se to autorce povedlo odhalit a že to hlavně mělo takový dopad.

adorjas
07.01.2024 4 z 5

Absyntovka ako vždy nesklamala! A k téme mi nenapadá, čo viac napísať.


kristleko
23.12.2023 4 z 5

(SPOILER) V roce 2018 jsem sotva zaznamenal zprávu, že Nobelova cena za literaturu nebude udělena kvůli jakémusi sexuálnímu skandálu. Tato kniha rekonstruuje, jak v říjnu 2017 - kdy explodovala kauza Harveyho Weinsteina a rozhořelo se hnutí Me Too - jedna mladá kulturní redaktorka začala pátrat po tom, zda není něco shnilého i ve státě švédském. A jeden drb se během měsíce rozvinul v investigativní text na titulní stránce deníku Dagens Nyheter, v němž 18 žen obvinilo přední postavu švédského kulturního života ze sexuálního obtěžování a v několika případech dokonce ze znásilnění. Jean-Claude Arnault sice neprorazil jako fotograf ani divadelník, založil ale proslulý stockholmský kulturní klub Forum a vzal si Katarinu Frostensovou, básnířku a hlavně členku Švédské akademie, skupiny 18 vyvolených (jen Švédů), kteří spolu s Nobelovou cenou propůjčují laureátům i celosvětovou literární nesmrtelnost. Arnault skrze svou ženu využíval akademii k čerpání peněz do své kapsy a k získávání vlivu, kterým se naučil uspokojovat svůj chtíč. Jak vystihla jedna z jeho obětí, světu umění se dokázal přiblížit jen tak, že "obtahoval kreativní ženy a vydíral je tím, že jim může zničit - nebo naopak nastartovat - kariéru". Přesto byly jeho vazby k dalším členům akademie tak úzké, že se instituce postavila k aféře čelem až po několika otřesech, které ji málem připravily o veškeré renomé. Za všemi těmi podrobnostmi a švédskými jmény vidím několik obecnějších sdělení. Za prvé, jaká je síla nezávislých médií, které dokážou dát hlas i bezejmenným, kteří si netroufají sami postavit mocným. Nakonec i v Česku máme podobnou kauzu, kdy dva novináři sesbírali svědectví několika dívek a posvítili na veřejné tajemství, že Dominik Feri je sexuální predátor. Za druhé, i sebevznešenější instituci nakonec tvoří jen lidé, co mají libůstky a vrtochy. Moc korumpuje, přičemž mocní ji často projevují právě sexuálním nátlakem. A za třetí, společenské elity jsou bohužel plné "upírů" jako Arnault, kteří sami nic nevytvořili a nedokázali, ale postupně se přisáli k úspěšným a vlivným, až stanuli po jejich boku. (8/10)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených89x
ve Čtenářské výzvě16x
v Doporučených7x
v Knihotéce39x
v Chystám se číst95x
v Chci si koupit29x

Štítky knihy

sexuální násilí švédská literatura znásilnění Švédsko skandály a aféry

Autorovy knížky

Matilda Voss Gustavsson
švédská, 1987
2022  93%Klub: Sexuální skandál ve Švédské akademii