Kniha apokryfů přehled

Kniha apokryfů
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/102649/bmid_kniha-apokryfu-dZp-102649.png 4 308 308

Čapkovy apokryfy patří k textům, které k nám stále promlouvají současným hlasem. Čapek je příležitostně psal v průběhu celé své literární dráhy, a představují tedy určitý průřez tématy, jimiž se zabýval. Apokryf je specifický literární žánr s dlouhou tradicí – původně se jednalo o texty, které měly vyplnit „mezery“ v biblických příbězích a kanonických životopisech svatých. Čapkovy apokryfy se však nesnaží dobrat toho, „jak to bylo“ nebo dokonce „jak to bylo doopravdy“. Z každého velkého historického či literárního příběhu si autor bere pouze střep – postavu, větu nebo scénu – a zasazuje ho do vlastního rámu. Cílem není poučení, ale hra. V našem vydání jsme se rozhodli v této hře pokračovat a o poněkud netradiční ilustrace jsme požádali současného výtvarníka Mariana Pallu.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha apokryfů. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (49)

maryska09
12.08.2024 4 z 5

Krásný jazyk a inteligentní humor. Některé kraťoučké příběhy byli srozumitelnější než jiné a čtenář nad nimi musí přemýšlet. Navíc je dobré znát souvislosti, jinak smysl apokryfu zcela unikne.

bukiet
16.04.2024 5 z 5

S četbou Čapka je to stejné, jako vyhřívat se v létě na sluníčku a užívat si krásy chvíle. Závidím mu ten úžasný dar češtiny, bohaté, košaté, veselé a hravé. Karel Čapek se opravdu k našemu rodnému jazyku choval eisnerovsky jako k chrámu i tvrzi.
A samotné apokryfy? No to je lahůdka nejsladší. Podívat se na, pro někoho ještě snad, obecně známé příběhy a trochu je pootočit, jinak nasvítit, onačím způsobem nechat zahrát, a přesto nesklouznout k moralizování a poučování, to je velký kumšt. A pokud vám ty příběhy svým vyzrálým hlasem zprostředkovává takový mistr jako pan Lubor Tokoš, snad vám ani nezbyde nic jiného než si zjistit, jak ty příběhy vlastně probíhaly v originálním pojetí.


Maraiser
12.12.2023 3 z 5

Řekl bych, že pokud to má člověk opravdu seriozně hodnotit, tak by, aspoň v některých případech, měl znát souvislosti. Já je úplně neznal, takže něco mne bavilo, něco nebavilo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha apokryfů v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených456x
ve Čtenářské výzvě88x
v Doporučených36x
v Knihotéce170x
v Chystám se číst73x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech2x