Kniha noci přehled

Kniha noci https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402946/bmid_kniha-noci-IdO-402946.jpg 4 44 44

Caracas 2010: společnost je paralyzována režimem Huga Cháveze, chybí potraviny, jsou přerušovány dodávky elektřiny. Dva přátelé – psychiatr a spisovatel – se scházejí v asijském bistru a debatují o literatuře, hudbě a aktuálních vraždách venezuelských žen. Spisovatel má v hlavě velký „gotický“ román nazvaný The Night podle kultovní skladby skupiny Morphine. Autor představuje desítky osudů drobných hrdinů, které míchá s reálnými postavami ze světa hudby, literatury a politiky. Závěr díla je apokalyptický: i múza našich přátel Margarita je s vlastní matkou brutálně zavražděna. Přátelé se rozcházejí. Caracas se propadá do nekonečné tmy.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: ekniha , Odeon
Originální název:

The Night , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha noci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Aykiru
14.10.2023 4 z 5

Kniha noci je zajímavou a poutavou výpovědí (občas bych řekla až sociální studií) o životě a historii Venezuely ale nejen o ní. Samotná stavba a struktura vyprávění připomíná horečnatý sen mísící se v podvědomí spáče s realitou, na čemž je nejhrozivější, že pravděpodobně ani po „probuzení“ nebudeme schopní jedno od druhého odlišit. Vzhledem k míře násilí, která je v knize popisována a na kterou si moderní evropský člověk neumí v reálném světě představit (natož aby na ni byl schopen reagovat), snad ani nebudeme chtít. Neboť jen představa, že je na světě místo (místa), kde jsou taková zvěrstva možná či dokonce běžná je více než bolestivé.
Otázka, kterou pokládá jedna z hlavních postav knihy, se tak stává ještě palčivější:
„Mohl (jí) někdo pomoci?/ Může nám někdo pomoci?“

Andrea81
26.04.2023 2 z 5

Noo, asi nic pro mě.


bárbra13
07.03.2023 2 z 5

Kniha mi upřímně moc nesedla. Byla psaná velmi chaoticky a musela jsem se hodně soustředit, abych alespoň trochu porozuměla. Působila na mě dost pesimisticky a neužila jsem si ji. Některé pasáže ale byly zajímavé.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (6.11. - 19.11.)

07.11.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Kniha noci v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených52x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených4x
v Knihotéce80x
v Chystám se číst61x
v Chci si koupit15x
v dalších seznamech3x