Kniha o lásce a přátelství přehled
Thomas Moore
Pohled hlubinné psychologie a spirituálních tradic na mezilidské vztahy.Kniha se zabývá tématy jako: Tajemství intimity, Přátelství a komunita, Kreativní iluze v romantické lásce, Konverzace a dopisy, Patologie láskyn atd..Vztahy k druhým lidem i s obtížemi, které často působí, prohlubují náš život a pomáhají naplňovat potřeby duše. Kniha T. Moora není založena na normativních teoriích, spíše vede čtenáře k otevřenosti a snaze porozumět symptomům vztahů a jejich významu. Lze pak stavět i na takových momentech v mezilidských vztazích jako je odloučení, žárlivost či sexuální nesoulad...... celý text
Literatura světová Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 1998 , PortálOriginální název:
Soul mates
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha o lásce a přátelství. Přihlašte se a napište ho.
Asi to chce základy jungiánské psychoterapie, aby si člověk knihu naplno užil. Moore (http://thomasmooresoul.com/) zpracovává své stěžejní téma duše na pozadí genealogie intimních mezilidských vztahů. Pokud člověk přistoupí na jeho výklad, může pocítit jisté osvobození, že láskyplné vztahy nejsou člověku dány jen proto, aby reprodukoval rod a chránil majetky, ale že i tak mají tyto vztahy své zákonitosti a morálku. Doporučují číst, když má člověk čas na sebe, není to podle mě vhodné jako self-help do vlaku.
Fajn knížka, trochu jsem váhal zda to není víc filosofie než psychologie, ale ne(pak jsem totiž četl Junga).
Kniha Kniha o lásce a přátelství v seznamech
láska psychologie duše duchovní život vztahy spiritualita
2009 | Temné noci duše |
1997 | Kniha o duši |
1996 | Kniha nejen o duši |
2001 | Temný eros: O moci a bezmoci v mezilidských vztazích |
1998 | Kniha o lásce a přátelství |
Kniha by se dala stručně shrnout jako pojednání o duši ve vztazích. Autor nabízí spirituální pohled na manželství, přátelství, rodinu, sexualitu, využívá často řeckých mýtů a archetypální psychologie, v závěru nabízí velmi podnětné zamyšlení nad žárlivostí, zlostí, ochladnutím ve vztahu a nad tím, jak lze nazírat na konec vztahů. Kniha je psána velmi abstraktně a je tedy poněkud náročná na uchopení. Je vhodná k rozjímání nad sebou a nad tím, jak vnímat oduševnělost ve vztazích, nikoli jako nějaká praktická příručka, jak vylepšovat své vztahy.