Kniha pěti kruhů přehled
Mijamoto Musaši
Kniha neporaženého bojovníka a nezávislého učitele bojových umění Mijamoto Musaši byl nezávislý samuraj, který svou kariéru vybudoval jako nikdy neporažený bojovník a samostatný učitel bojových umění. Narodil se ve středověkém Japonsku, které toužilo zcelit rány po více než čtyřech staletích vnitřních konfliktů. Musaši, narozený v bídě, vychovaný v boji o holý život a nakonec vystavený přechodu na mírové zřízení, který neměl v dějinách obdoby, rezignoval na osobní život, aby mohl ztělesnit a dále předat základní prvky starých bojových a strategický tradic. Udržte si vnitřní klid a jasnou mysl i v naprosto chaotické situaci Knihu pěti kruhů, jehož správnější překlad by zněl Kniha pěti sfér, napsal Musaši roku 1643 a je věnována válečnému umění z čistě pragmatického pohledu. Musaši odmítá povrchní předvádění a komercializaci bojových umění, místo toho se soustředí na psychologické a fyzické otázky smrtícího úderu a rozhodného vítězství, které považuje za základ vedení boje. Tato audiokniha tak není pouze příručka bojových technik se samurajskými meči od neporazitelného šermíře, ale filozofické pojednání o východní kultuře, které je pro nás Evropany ve většině směrů nepochopitelné.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Filozofie
Vydáno: 2019 , Progres GuruOriginální název:
五輪書 (Go rin no šo), 1645
Interpreti: Jan Hyhlík
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kniha pěti kruhů. Přihlašte se a napište ho.
Velmi kvalitní spis, ze kterého jsem se snažil si vzít maximum. Přesto jsem po přečtení usoudil, že kniha není úplně pro mě. To nic nemění na tom, že jde o velmi kvalitní dílo.
Kniha Kniha pěti kruhů v seznamech
v Mé knihovně | 102x |
Tak už jen když porovnáme žití a myšlení té doby, musí nám být jasné, že to velmi těžko pochopíme tak, jako by si to přál autor... Nicméně je to velmi zajímavé, komplexní a také dosti poučné - stačí se zamyslet. Chápu to jako noty, jakousi nápovědu, ale zbytek si každý musí přebrat sám. Moc se mi to líbilo ;)