Knížka aneb Co mne jen tak napadlo přehled
Jiří Suchý
Humorně laděné vzpomínky a vyznání J.Suchého se prolínají s jeho básničkami, písňovými texty a drobnou prozaickou tvorbou.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Knížka aneb Co mne jen tak napadlo. Přihlašte se a napište ho.
Knížka o životě a tvorbě Jiřího Suchého.
A zatím co v lese rostou
Jahody
Já obrážím se džbánečkem
Hospody
Génius českého jazyka (podobně jako třeba pánové Werich nebo Svěrák, jen tak namátkou) na sebe, zdánlivě bez ladu a skladu, navršil povídky, písničky, úvahy, básničky, fejetony a říkačky, doplnil množstvím fotografií a kreseb z dílny S& Š - a vznikla z toho úžasná knížka. Veselá a smutná, poetická a naturalistická, vždy však nesmírně lidská.
„Lítá se do vesmíru, nadzvuková rychlost je už docela všední záležitost, miliardy bakterií kapitulujou před našimi séry - leč pořád je na světě plno věcí, které člověk nedokáže. Tak třeba sedět na houpacím křesle a nehoupat se...“
„Jak být člověkem. Řekněme si to na rovinu: být člověkem je těžké. Skoro jsem nakloněn tvrdit, že to vlastně ani nejde. Být člověkem pasívně, to ovšem ano. Postačí nechat se zplodit lidskou dvojicí, a to, jak známo, děje se bez našeho přičinění. Tím, že se narodíme, staneme se lidma. Ale co s tím dál? pak už všechno záleží na nás. Kvalita našeho lidství je odvislá od nezměrného množství požadavků, kterým nemůžeme docela nikdy vyhovět a tak hodnota člověčenství se vlastně měří podle toho, jak se kdo o dokonalost pokouší.“
Kniha Knížka aneb Co mne jen tak napadlo v seznamech
2017 | Klaun si povídá s Bohem |
1989 | Trocha poezie |
1986 | Knížka aneb Co mne jen tak napadlo |
2011 | Pan Werich z Kampy |
1991 | Dítě školou povinné |
Geniální, plné vší té krásy a poetiky, kterou Semafor vnesl do našich životů.