Knížka o českém charakteru přehled
Jiří Mahen
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Knížka o českém charakteru. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Knížka o českém charakteru v seznamech
1964 | Co mi liška vyprávěla |
1987 | Hořící kámen |
1959 | Rybářská knížka |
1969 | 12 pohádek |
1997 | Babiččiny pohádky |
Český charakter či povaha je téma omílané snad od nepaměti. Věřím, že kdyby existovaly podrobné zápisy z památného výstupu praotce na Říp, objevily by se podobné úvahy i tam.
Na zvláštním významu získává ve všech dějinných obdobích národa. Není tedy divu, že před sto lety, v roce 1924, tedy krátce po obnovení české samostatnosti, se k němu vyjádřil i Jiří Mahen. Bohužel pro běžné čtenáře svou úvahu pojal natolik filosoficky, že valnou většinu zájemců o téma asi odradí. Aby toho nebylo málo, mnoho svých úvah, jakožto vášnivý divadelník, ilustruje na postavách dramatických, což ovšem předpokládá rozsáhou znalost klasických her.
Bojím se, že většina knihu prozkoumá metodou rychločetby a zaměří se na vybrané myšlenky. Pokud ani to nebudete chtít, pak doporučuji alespoň závěrečný odstavec, který podtrhne smysl celého díla - tedy oponenturu všem malověrcům, kteří tu už staletí žvatlají nesmsly o národě lokajů či rovnou 'untermeschů'.