Kočičí stopa přehled
Dominik Dán
Naše Mesto / Případy Richarda Krauze (Deník dobrého detektiva) série
Detektivové z oddělení vražd právě vyřešili vraždu řidiče dodávky známé tabákové společnosti. Radost z úspěchu ale zastiňuje ostuda, kterou pachatelé vrhli na celý policejní sbor. Navzdory rozpačitým pocitům panuje v kanceláři uvolněná atmosféra, ale jen do chvíle, než šéf oddělení pošle Krauze a Chosého vyšetřit vraždu Lívie. Zjištění, že Lívie je vlastně kočka, je sice překvapivé, ale propojení se starým přítelem je doslova děsivé. Z hlubin minulosti se vynořuje Hilda Wolfová, psycholožka s kamennou tváří a přísně racionálním myšlením, chladnokrevná zrůda, kterou Burger a Hanzel podezřívají z vražd mladých chlapců - a to již od dob socialismu. A aby toho nebylo málo, ještě téhož dne cestou ze školy unesou devítiletého syna vysoce postaveného úředníka. Je unesen jen pár kroků od Hildina domu, což nikdo z detektivů nepovažuje za pouhou náhodu. Z dříve prominentní čtvrti Zlatý trojúhelník se najednou stává Ďáblův trojúhelník, kde kluci mizí jako na běžícím pásu. Detektivové musí zapátrat ve svých vzpomínkách, projít zaprášené poznámky, konfrontovat staré poznatky s novými a udělat vše pro to, aby záhadu vyřešili. Další knihy od tohoto autora... celý text
Detektivky, krimi Romány Literatura slovenská
Vydáno: 2022 , Slovart (ČR)Originální název:
Mačacia stopa, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kočičí stopa. Přihlašte se a napište ho.
Kočičí - Mačacia stopa je 33 kniha napsaná autorem. V pořadí časové chronologie příběhů je děj této knihy zařazen do roku 1995 a je 16 v pořadí. Pro mě je to přečtená kniha Dominika Dána s pořadovým číslem 18. Blížím se polovině vydaných knih.
Už dávno se ze mě stal nekritický čtenář Dánovek. Moje hodnocení se vždy pohybuje mezi 4-5*. Tento díl bych zařadil k nejlepším.
Je to jedna z posledních knih, které autor zatím napsal. I on si psaní asi hodně užil, stejně tak jako já čtení.
Skvělý humor, krásné dialogy, děj se stále posouvá vpřed. Parta vyšetřovatelů i čtenář mají pořád nad čím přemýšlet. A jak to už tak v této sérii bývá, je potřeba se zabývat i minulostí.
U knih D.D. se bavím a jsem rád, že jich mám ještě hodně před sebou a že autor stále přidává další. V roce 2025 se znovu rád vydám do Našeho města.
Mačacia stopa má svoje dobré časti a okamihy, ale aj tie slabšie. Najväčším neduhom je práve toto kolísanie tempa a kvality, čo potom ťahá nadol celú knihu. Začiatok je celkom obstojný, rozbehnú sa dva prípady na vyšetrovanie, potom, keď sa detektívi sústredia už len na Hildu, začne tempo spomaľovať predovšetkým neprimerane dlhými dialógmi. Akoby autor s postupom času stratil cit pre mieru a v dialógoch sa vyžíva, sú neprirodzené a umelé. Toto je symptóm kníh posledného obdobia s poradovým číslom nad 30. Záver to celkom zachráni, aj keď samozrejme pomáhajú náhody a svedkovia s úžasnou pamäťou. Celkovo si budem knihu pamätať asi najviac kvôli postave Hildy.
Knižní novinky (49. týden)
05.12.2021
Kniha Kočičí stopa v seznamech
2016 | Smrť na druhom brehu |
2007 | Cela číslo 17 |
2005 | Popol všetkých zarovná |
2012 | Uzol |
2013 | Básnik |
Další příběh tentokrát z r. 1995, v němž vyšetřování zabití kočky Lívie vede k objasnění tajností kolem psycholožky s kamennou tváří Hildy Wolfové, která se ocitla v hledáčku policie už v r. 1985 (viz Břemeno minulosti"). Už jsem četla lepší "dánovky".