Kočka na cestách přehled
Hiro Arikawa
Toulavého kocourka Nanu zachrání jednoho dne před jistou smrtí mladý muž jménem Satoru Mijawaki. Pět let spolu žijí v jednom z tisíců tokijských bytů. Potom ovšem zasáhne osud a Satoru musí Nanuovi najít nového páníčka. Nasednou do Satoruovy stříbrné dodávky a vyrazí na cestu. Během putování se Nanu setkává se Satoruovými přáteli z dětství a dostává se na místa, kam by se jinak nikdy nevydal. Postupně je mu čím dál jasnější, že za plánovaným rozloučením bude něco víc než jenom Satoruova komplikovaná finanční situace. Proč se Satoru musí své milované kočky vzdát? Jaký osud ho v životě potkal? A jaké tajemství před Nanuem skrývá? Dojemný příběh o kočce a jejím člověku, odehrávající se v japonském prostředí, potěší nejenom milovníky zvířat a koček, ale hlavně ty, kteří hledají nenáročnou a přesto zábavnou knihu pro dlouhá odpoledne.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2020 , KontrastOriginální název:
Tabineko Ripóto / 旅猫リポート, 2011
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kočka na cestách. Přihlašte se a napište ho.
Knihu Kočka na cestách jsem si vybrala ke splnění zadání ČV podle obálky a moc hezkých a láskyplných ilustrací. Nu a lákalo mě cestování po Japonsku a nahlédnutí pod pokličku všedního života těchto obdivuhodně disciplinovaných a pracovitých lidí.
Kočičí vyprávění mě nesmírně pobavilo, protože mám fenku a když na ní mluvím/kárám jí, zdá se mi také, že odpovídá a v některých situacích to asi není nic hezkého.
Přísahala bych, že si i ona někdy nad mým jednáním odfrkne a protočí pohrdlivě oči nebo se ušklíbne. No, upřímně,
nedivím se jí.
"Kočky na rozdíl od lidí nebrečí. Myslím ale, že v ten moment jsem pro pláč získal pochopení".
Je zvláštní, jak nás, cynické lidi a čtenáře krvavé lidské historie a thrillerů, odbourá prosté přátelství a láska k malému zvířátku.
Myslela jsem si, že příběh této knihy bude jednoduchým zachycením soužití člověka s kočkou s trochou cestování, ale nakonec jsem byla moc smutná ( hodně).
Satoru a Nana......přátelství, na které se nezapomíná.
Knížku jsem zvolila kvůli jednomu tématu Čtenářské výzvy. Normálně bych si ji asi sama nevybrala. Příběh Satoru, očima kočky. Spolu cestují po kamarádech z dětství a prolíná se tu minulost se současností. Příběh je smutně dojemný.
Knižní novinky (43. týden)
18.10.2020
Knižní novinky (41. týden)
04.10.2020
Knižní novinky (7. týden)
08.02.2020
„Byla pro tebe důležitá, že jo.. Byla to má jediná rodina.“
„Když jeden vypráví o tom, co zažil na své cestě, zároveň se vydává na cestu další. A myslí při tom na lidi, kteří se na ni vydali před ním. A také na ty, kteří ho budou následovat. A jednoho dne všechny ty lidi potkáme znovu. Za dalekým, předalekým obzorem.“
Kniha Kočka na cestách v seznamech
Toto bylo moje první setkání s japonskou literaturou. Knihu jsem si vybrala na doporučení do čtenářské výzvy, jinak bych po ní asi nesáhla. A musím říct, že byla opravdu skvělá! Úplně jiná, než jsem zvyklá z naší kultury. Taková pomalá, velmi laskavá. První část, kde Satoru s Nanou objíždějí jeho přátele z dřívějška, mi přišla naprosto dokonalá. Krásně vykreslená přátelství. Také se mi líbilo střídání vyprávění z pohledu kočky a z pohledu vypravěče či dalších postav. Nana byl taky skvělý, Satoru úžasně empatický. Ten závěr byl v něčem zvláštní, proto jsem uvažovala, jestli nestrhnu půl hvězdičku, když to teď jde. Ale ne. Prostě se mi kniha hodně líbila a díky tomu, že jsem žádnou podobnou asi zatím nečetla, dávám plný počet hvězdiček. Doporučuji.