Kočovníci severu přehled

Kočovníci severu
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252230/mid_kocovnici-severu-252230.jpg 4 120 120

S hrdinami dobrodružného príbehu, psom Mikym a medveďom Nývom, prežíva čitateľ nespočetné napínavé príhody a preniká s nimi do nádhernej severoamerickej prírody, takmer ešte nedotknutej a poskytujúcej prekvapenia takmer na každom kroku.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kočovníci severu. Přihlašte se a napište ho.

Adapa
01.01.2025 5 z 5

(SPOILER) Curwoodovým románům jsem propadl kdysi jako kluk někdy mezi deseti patnácti lety, některé z nich jsem četl opakovaně. Kočovníci severu mě ale nějak minuli, knížku jsem si koupil až před nějakou dobou z nostalgie v antikvariátu a teď na ni došlo. Vrátilo mě to do mých klukovských let, kdy jsem snil o životě v Kanadě nebo na Aljašce.

Curwood miloval severskou kanadskou přírodu, obdiv k té divočině je poznat na každé stránce. Sledujeme zde osud malého medvíděte Nýwy, kterému lovec Challoner zastřelí matku a ujme se ho, aby ho společně se svým štěněte Mikym dovezl své dívce, ke které se po téměř třech letech v divočině vrací.

Při plavbě na kanoi se mláďata, připoutaná pro bezpečnost k sobě provazem, poperou, spadnou do vodopádu a lovci se tak ztratí. Po několik měsíců spolu loví a stanou se nerozlučnou dvojící. Nýwa pak usne zimním spánkem a Miky se vydává na toulky po okolí, začne vykrádat pasti lovce Jakuba le Buaua a ten se rozhodne ho zabít. Nakonec ho chytne a rozhodne se z něho udělat vraždícího psa na psí zápasy. Miky se nechce nechat zkrotit.

Na dalších stránkách sledujeme zakousnutí lovce, krádež psa, velké psí zápasy a pak samozřejmě krásný happy end, kdy se setkává znovu Miky nejen se svým pánem Challonerem ale i Nýwou, který se probudil ze zimního spánku.

Rozhodně stojí za přečtení i v době, kdy už nejsme kluci a na zádech si neseme už těch pár křížků.

mgeisselreiter
24.12.2024 5 z 5

Krásné vyprávění o kanadské divočině. Zasloužených 5*, 24. 12. 2024.

Romcajs
24.03.2023 5 z 5

Krásný příběh v netknutých končinách kde zlo je zlem a dobro dobrem.

Kniha Kočovníci severu v seznamech