Noir přehled
David Hine , Fabrice Sapolsky
Komiksový výběr Spider-Man série
New York City, rok 1933. Korupce bují všude - v městských ulicích i tam, kde si ruce podávají mocní. Město ovládli zákeřní gangsterští bossové jako například zlovolný elegán Goblin. Pak však vzpurný mladý rebel Petr Parker získá neuvěřitelné pavoučí schopnosti a začne proti mafiánům bojovat. Připravte se na drsný příběh v pavoučím stylu, který jako by vyskočil z dobových šestákových románů. Takto jste Spider-Manův svět ještě neviděli! Obsahuje příběhy: Spider-Man Noir Oči bez tváře Obsahuje sešity sérií Spider-Man Noir #1-4 a Spider-Man Noir: Eyes Without a Face #1-4... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Noir. Přihlašte se a napište ho.
Opět po krátké době jsem dostal komiksovou náladu, zároveň jsem nechtěl svá krásná modrá očka zatěžovat vskutku šedesátkovým množstvím barviček a do třetice jsem si v posledním roce poměrně oblíbil detektiva Marlowa. Po čem bych měl v takovém případě šáhnout? Po whiskey a očním bělidle?
Naštěstí můj oblíbený internetový „robotický“ antikvariát přispěchal s alternativním řešením v podobě právě této publikace.
Tmavého, hláškujícího Spideyho jsem znal již z onoho úspěšného animáku s pavoučími multiverzy a tak sázka na Noir se zdála být jistější než průjem po GUTTALAXu.
A taky že jo. Je tu všechno – hutná atmosféra, určitá spletitost, korupce, femme fatale, ubohé čtvrti, násilí, nejednoznačný antihrdina (zvláště postava Uricha byla takřka čistokrevným noirem), jen ta přemíra alkoholu chybí. V druhé části se ještě zvyšuje násilí do té míry, že jsem po několika dekádách ocenil superschopnost svého žaludku nepřipravit mne násilnou formou ani o drobek svého těžce zaplaceného chleba vezdejšího; taky se zde přidává rasová nesnášenlivost.
Pět hvězd nedávám z jednoho prostého důvodu: bylo to velmi, velmi krátké. Rozuzlení první části přišlo rychleji než smrt na Marii Antoinettu (a že to je fakt konkurence!) A ani druhá část moc nezaostávala – byť k dobru jí musím přiznat, že pohledem na promáčeného, poníženého a nechtěného doktora Octaviuse mne donutila politovat záporáka a to se v beletrii dycinky cení.
Kol a kolem hodně pěkný alternativní Spiderman (zatím asi můj nejoblíbenější), který vyniká tvůrčím přístupem ke starým Marvel postavám (byť Parkerovy schopnosti mohli vysvětlit trochu jinak, reálněji) a pěknou, noirovým žánrem inspirovanou, atmosférou.
Bomba. Takto si predstavujem plnokrvný noirový príbeh, ktorý bol proste niečo úplne iné, čo by ste od spidermanského komiksu čakali. Toto má zaslúžené miesto medzi výberom tých najlepších Spideyho príbehov. Obe časti sa mi rovnako páčili, pričom ten prvý s Goblinom bola ukážka dokonalého mafiánskeho príbehu so všetkým, čo k tomu patrí. A to, akým spôsobom tu zomrel strýko Ben, bola fakt silná káva.
Druhý s Ottom Octaviusom a so zloduchom v maske bol taktiež vynikajúci a to, čo robil Otto bolo značne šokujúce. Oba príbehy boli temné, drsné, kresba sa mi veľmi páčila a čo bolo najlepšie bol samotný Pavúk. Áno, tu sa nevolá Spiderman, ale Pavúk a to akým spôsobom je tu zobrazený nemá chybu. Parádny komiks.
Kniha Noir v seznamech
Tak tento komiks se teda povedl