Případy c.k. policejního komisaře Pobudy přehled

Případy c.k. policejního komisaře Pobudy
https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206909/pripady-c-k-policejniho-komisare-po-206909.jpg 3 11 11

Komisař Pobuda série

1. díl >

František Xaver POBUDA (1827 – 1914) je, na rozdíl od obvyklých knižních postav, policejním komisařem z masa a kostí. Je vrchním policejním komisařem v Holešovicích- -Bubnech, společně s Letnou, tou nově vyrůstající městskou částí nad řekou Vltavou. Je to území, které bylo ku Praze připojeno nedávno. Jako bohabojný rakousko-uherský úředník ctí a věrně slouží svému císaři, jeho apoštolskému veličenstvu Františku Josefu I., ale také obyvatelům své čtvrti, Holešovicím- -Bubnům, protože komisař Pobuda je srdcem Čech a tělem Bubeňák. Rok 1891 je pro něho zvlášť významný, neboť jeho čtvrť se stává, dík Jubilejní výstavě, středobodem pozornosti celé rakousko-uherské monarchie. V tomto výjimečném roce má přijet na návštěvu sám císař František Josef I. Vše by bylo v nejlepším pořádku, kdyby se na jeho správním území v tomtéž roce nestaly hned tři vraždy. Ty už mají v kartotéce policejního ředitelství v Poštovské ulici své jednací číslo, ale pro sebe by je mohl komisař Pobuda přejmenovat jako: Případ smaltované krabičky, Případ na letenské lanovce a Případ balonového létání. Přes počáteční nesnáze je dokázal komisař Pobuda postupně objasnit, pachatele zatknout, usvědčit a odvézt k velectěnému c. k. trestnímu soudu v Praze. Ke svému policejnímu povolání má dva spolupracovníky, jakými jsou důsledný koncipista Nebeský a vynalézavý praktikant dr. Rybička. Bez jejich pomoci by tento úkol komisař asi stěží zvládl.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Případy c.k. policejního komisaře Pobudy. Přihlašte se a napište ho.

Pája.151
26.05.2024 3 z 5

Mám rád historické detektivky a na této se mi líbila velmi dobře vytvořená atmosféra. Za to dávám o bod víc, i když příběh a způsob vyprávění měly nějaké mouchy. Je to první díl a tak dám autorovi ještě šanci.

Eicherik
31.07.2021 3 z 5

Tři případy komisaře Pobudy. Chválím tu ospalou atmosféru knihy. Jako čtenář si opravdu připadám, že jsem v Holešovicích - Bubnech v době starého mocnářství. Líbí se mi také popis tehdejší policejní práce, té úředničiny a, jak píše uživatel tenax, habsburské byrokratické mašinerie, celé to vypadá věrohodně. Nikam se nespěchá a pan komisař si dá po obědě šlofíčka. To všechno je parádní, ale co je hodně slaboučké, jsou ty samotné policejní případy, a to by se u detektivky stát nemělo.

surikata246
29.09.2018 4 z 5