Konvália přehled
Denisa Fulmeková
Príbeh židovského dievčaťa Vali Reiszovej, ktorá sa počas holokaustu stala matkou dieťaťa františkánskeho mnícha a exponovaného slovenského básnika Rudolfa Dilonga. Ich vzťah sa začal ešte v medzivojnových Malackách a Valéria sa neskôr vyhla deportácii najmä zásluhou svojho milenca. Po skončení vojny Dilong tajne emigroval do zámoria a šokovaná Valéria ostala s dieťaťom sama. Navyše čelila perzekúciám štátnej moci zato ako bývalá družka prominentného básnika Slovenského štátu. V šesťdesiatych rokoch sa medzi Valériou a Dilongom obnovila korešpondencia a v júli 1969 sa po rokoch stretli vo Viedni. Ich vzťah možno nazvať vzťahom osudovým, i keď určite nie naplneným. Zároveň je to aj rodinný príbeh autorky Denisy Fulmekovej, keďže dcérou oboch protagonistov bola jej mama. V knihe sú publikované úryvky z osobnej korešpondencie Rudolfa Dilonga i jeho doposiaľ nezverejnená báseň, ktorú poslal Valérii z amerického Pittsburghu na jej päťdesiatku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Konvália. Přihlašte se a napište ho.
Kniha, ktorá mi dala viac ako prednášky o literatúre z tohto obdobia.Miestami faktografická literatúra, miestami básne, fotky a úradné listiny. Kniha s veľkým K na začiatku! Veľakrát som tvrdila, že chcem vedieť o ľuďoch 20. storočia ako sa cítili, ako prežívali oné udalosti (čo pri štúdiu histórie nenachádzam) a táto kniha to splnila do bodky. R. Dilong sa v knihe stáva človekom-milión, nielen menom z kníh. Som veľmi vďačná za túto knihu.
Kniha Konvália v seznamech
2018 | Doktor Mráz |
2016 | Konvália |
2014 | Magická síla bylin - Jak si přičarovat štěstí |
2008 | Jedy |
2008 | Tarot |
Skvělá kniha po všech stránkách. Ačkoliv jsme byli jeden stát, o slovenské literární scéně předválečné a válečné doby, nevíme skoro nic. Jen mě mrzí "popelkovská" obálka díky níž, bohužel, kniha zůstane na pultech přehlédnuta.