Korespondence IV. (1859–1862) přehled
Božena Němcová , Jaroslava Janáčková
Korespondence Boženy Němcové série
< 4. díl
Čtvrtý svazek, který zahrnuje léta 1859 až 1862, uzavírá vydání korespondence Boženy Němcové. Tímto souborem, který obsahuje všechnu v současnosti badatelsky dostupnou vlastní i přijatou korespondenci Boženy Němcové v chronologickém uspořádání jednotlivých dopisů bez ohledu na adresáty, vzniklo rozsáhlé historické pramenné dílo pro příslušné období, daleko přesahující okruh života Boženy Němcové i literární historie. Zachycuje v širokém záběru dobový jazyk a reálie každodenního života, kultury, státu, vzdělanosti, zdraví apod.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Korespondence IV. (1859–1862). Přihlašte se a napište ho.
Precizně utříděná kompletní korespondence Boženy Němcové, zachycující tři roky před její smrtí. Má obsáhlý rejstřík, vysvětlivky, komentáře jednotlivých dopisů a další informace. Bohužel záživné čtení to moc není, převažují dopisy rodinných příslušníků, dožadujících se peněz a oblečení. Škoda, že B.N. je častěji adresátem než pisatelem dopisů. Takže si čtenář musí domýšlet její život mimo dopisy. Cenné je to, že si můžeme udělat představu o autentických zdrojích, ze kterých je čerpáno při různých ztvárněních života B.N.
Kniha Korespondence IV. (1859–1862) v seznamech
Proč musel jeden člověk tohle všechno snášet? Jak mohla společnost dopustit, aby se to dělo? Co všechno po sobě mohla zanechat, kdyby se jí vedlo aspoň o trošku lépe? Po všem tom mnohaletém strádání jí hráblo, to je na těch dopisech vidět. Bohužel se to navíc přesně ve stejnou dobu stalo i Josefu Němcovi. Je mi z toho hrozně. Až budu zase jednou v Praze, moje kroky povedou na Vyšehrad zapálit jí svíčku.