Korespondence III přehled
Jan Werich , Jiří Voskovec (p) , Ladislav Matějka
Korespondence V+W série
< 3. díl
Závěrečný díl třísvazkového projektu dosud nepublikované korespondence V+W, který je strhujícím svědectvím nejen jejich originality a umělecké zralosti, ale současně odhaluje i osudy těchto významných osobností v bipolárním světě.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Korespondence III. Přihlašte se a napište ho.
Těžko lze hodnotit něčí korespondenci, že... Ale všechny tři svazky byly velmi zajímavou sondou do života dvou lidí, kteří jsou do velké míry zmytizováni a obalení nánosem až nedotknutelnosti. Z těch dvou mi přišel mnohem chytřejší Werich, Voskovec působil chvílemi jako pozér, který se snaží o moudré výroky - což mohlo být dáno i tím, že při psaní počítal s tím, že korespondence bude jednou zveřejněna, a proto si pečlivě vedl její archiv. Dost mě překvapila jeho chladnost, téměř krutost, s jakou se zbavil svých adoptivních dcer, na nichž, dle dřívějších dopisů, visel (tedy aspoň tak to proklamoval). Tento rys se objevoval i u Wericha směrem k vlastní rodině, zvláštní. Zarazila mě i jejich averze ke každému, kdo s nimi absolutně nesouhlasil, pomlouvání lidí, kteří jim mnohdy nezištně pomohli. Každopádně čím víc se korespondence chýlila k závěru, tím byla smutnější. Únava, vyčerpání, rozčarování, rezignace, nemoci. Pokud si chce někdo doplnit více o pozadí těchto "událostí", doporučuji knihu O Janě a Zdenkách kolem Jana Wericha.
Vrcholem závěrečného dílu Korespondence je podle mě Werichovo vzepření se proti odmítnutí k udělení výjezdní doložky do Rakouska. Tak slušně a přitom efektivně a pravdivě napsáno!
Kniha Korespondence III v seznamech
Nikdy jsem si nemyslela, že mě bude tak bavit číst korespondenci dvou lidí a ještě k tomu 3dílnou. Jsem vděčná, že jsem objevila pana Voskovce, o kterém jsem doteď věděla jen velmi málo a trochu jsem si opravila mínění o p. Werichovi. Prakticky jsem vůbec nevěděla, jak čilý byl jejich styk písemný a že se během těch let několikrát navštívili. Jejich korespondence plná nadějí a plánů do budoucna a nakonec tolik zklamání a únavy a bolesti.