Zmija a krídla noci přehled

Zmija a krídla noci
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519702/bmid_zmija-a-kridla-noci-Sys-519702.jpg 4 493 493

Koruny Nyaxie série

1. díl >

Či už ide o človeka alebo upíra, pravidlá prežitia sú pre všetkých rovnaké: nikdy never, nikdy sa nevzdávaj a vždy, vždy si stráž svoje srdce. Oraya, adoptovaná ľudská dcéra upírskeho Kráľa temnoty, si vydobyla miesto vo svete, ktorý ju chce zabiť. Jej jedinou šancou stať sa niečím viac ako len korisťou, je vstúpiť do Kejari: legendárneho turnaja, ktorý organizuje samotná bohyňa smrti. Vyhrať však nebude vôbec jednoduché, pretože sa musí postaviť proti najkrutejším bojovníkom zo všetkých troch upírskych rodov. Ak chce Oraya prežiť, je nútená uzavrieť spojenectvo s tajomným rivalom. Lenže všetko na Raihnovi je nebezpečné. Je to nemilosrdný upír, efektívny zabijak, nepriateľ jej otca... a jej najväčšia konkurencia. Čo však Orayu desí najviac, je zvláštna príťažlivosť, ktorú k nemu cíti. No v Kejari nie je miesto pre súcit. Rozpúta sa vojna o Rod temnoty a zničí všetko, čo si Oraya doteraz myslela, že vie o svojom domove. A Raihn jej možno rozumie viac ako ktokoľvek iný. Ich prekvitajúca príťažlivosť by však mohla byť v kráľovstve, kde nič nie je smrteľnejšie ako láska, jej pádom. V boji na život a na smrť je srdce najzraniteľnejšie – víťaz však môže byť len jeden. Zmija a krídla noci je prvou knihou z novej série plnej temnej mágie, romantiky a krvilačných intríg, ktorá je ideálna pre fanúšikov kníh Z krvi a popola, Na dvore z tŕňov a ruží a Hry o život.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Motýľ

The Serpent and the Wings of Night, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zmija a krídla noci. Přihlašte se a napište ho.

nikola3989
11.11.2024 2 z 5

Slabé. Ušlo to, dokud si hrdinka nezačala zdlouhavě povídat sama se sebou a nešpekulovala nad hloupostma, které se často opakovaly.

nokinka09
06.11.2024 3 z 5

Upíři v kombinaci s Hunger Games? Rozhodně beru. Bohužel kvůli tomuto srovnání jsem asi měla příliš velká očekávání.

Oraya, adoptovaná lidská dcera upířího krále, vstoupí do legendárního turnaje Kejari, kde si vítěz může přát cokoliv a bohyně mu to splní. Oraya chce požádat o přeměnu v upírku. Turnaj je ale krvelačný a aby přežila, musí se spojit s nepřítelem rodu svého adoptivního otce, Raihnem. Musí tak začít bojovat nejen o přežití, ale i o své srdce.

Kniha má rozhodně svá pozitiva. Upíři jsou zde nebezpečné stvůry, které neváhají zabíjet, autorka nešetří krvavými popisy a drsnými scénami.
Oraya je tvrdá, připravená bojovat a nebojí se riskovat. Raihn má v sobě sílu i jistou citlivost a je odhodlaný dosáhnout svého cíle. Chemie mezi Orayou a Raihnem funguje dobře. Chaotická Mische je skvělým odlehčením.
Většina zvratů se dá do určité míry očekávat, ale nemyslím si, že konec musí být nutně šokující, aby byl dobrý, takže to tolik za negativum nepovažuji.
Negativem však je, že kniha působí příliš povrchně. Svět je očividně promyšlený a detailní, ale v knize se o jeho fungování a historii moc nedozvíme. Mnoho postav vypadá potenciálně zajímavě, ale jen se na chvíli mihnou a zmizí dřív, než si k nim čtenář udělá vztah.
Za největší mínus považuji zkoušky turnaje. Popis, ač květnatý, neměl zkrátka dostatečnou hloubku. Turnaj jsem neprožívala, netrpěla jsem s hrdinkou, nebojovala jsem s ní o život. Možná by knize víc prospěla er forma.
A drobnost, která sice neurčuje hodnocení, ale musím ji zmínit. Ačkoliv jsem v menšině, obálka se mi nelíbí. Základ je zajímavý, ale mám nutkání hledat hadovi hlavu a štve mě, že tam není. :D
Lesklý nápis se mi navíc během čtení z velké části sloupl, což je docela mrzuté.
Ještě se rozhoduji, jestli dám dalšímu dílu šanci.

*Někomu se může hodit info, že je na konci glosář, já to vždycky zjistím až po dočtení.

MamaKnihomolka
02.11.2024 5 z 5

Kniha, po které pokukuji už od té doby co vyšla, ale bála jsem se, že mě neosloví. No... Opak je pravdou.
Oraya je lidská dívka ve světě upírů, a dost tvrdá holka, která se nebojí pustit do turnaje Kejari s dalšími padesáti upíry v uzavřeném Měsíčním paláci. Kejari je totiž krutý turnaj skládající se z pěti zkoušek, jeden vítěz získá jakýkoli dar od bohyně Nyaxie. Oraya se ovšem setkavá s upírem Raihnem, který patří k Rhisanům. Úhlavním nepřátelům Hiájů, ke kterým Oraya patří. A chtě nechtě s ním musí uzavřít spojenectví. Jenže netuší, co všechno spojenectví stojí. A válka mezi Hiáji a Rhisany nabírá na síle.
Objevují se i různé zrůdy, se kterými se Oraya musí během turnaje vypořádat. Démony různých druhů a vzhledů, obrovské kočky s rudýma očima nebo Peklodlaci, masivní, hrbatí vlci se zářivě bílou srstí, ze které stoupají oblaka tmy.

Kniha se četla skvěle. V každé kapitole se něco dělo a postavy se vyvíjeli a akce bylo víc než dost. Závěr dílu byl víc, než překvapivý. Nenapadlo mě, že by se mohl příběh dál vyvíjet takto...
Líbil se mi ten temný, drsný svět plný špičatých zubů, křídel a pachu krve. V období Halloweenu a dušiček ideální čtení.

Žebříček 10 nejčtenějších knih (březen)

15.03.2024

Příběh mateřídoušky, Pán hory a další knižní novinky (8. týden)

18.02.2024

10 nejžádanějších únorových knížek

12.02.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Ocenění knihy (1)

2024 - American Book Awards (Fantazii)

Kniha Zmija a krídla noci v seznamech