Kosmonaut z Čech přehled

Kosmonaut z Čech
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534432/bmid_kosmonaut-z-cech-65f5c87104628.jpg 3 758 758

Cesta do hlubin vesmíru a astronautovy duše. Když se ve sluneční soustavě objevil podivný oblak, rozhodla se malá země uprostřed Evropy vyslat na nebezpečnou misi jednočlennou posádku. Vyvolený astronaut Jakub Procházka by se mohl stát nejslavnějším mužem na Zemi. Pokud ovšem není celý projekt předem určený k nezdaru – ať už pro neznámou podstatu oblaku, nebo proto, že si s sebou Jakub vedle vědeckých zkušeností veze i břímě minulosti Skličuje ho osamělost i ztráta kontaktu s manželkou, kterou nechal doma. Jaká jsou dosud neodhalená tajemství vesmíru? A jsme v něm sami? Kniha je načtená v podstatě pouze panem Jeništou a zbylí dva interpreti se mihnou v krátkých dialozích na konci.... celý text

Romány Literatura česká
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Spaceman of Bohemia, 2017

Interpreti: Vasil Fridrich , Veronika Khek Kubařová , Petr Jeništa

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kosmonaut z Čech. Přihlašte se a napište ho.

Boldrick
02.10.2024 3 z 5

Co napsat nového? Mě se styl vyprávění líbil, což usuzuji z toho, že mě to nebavilo a přesto jsem to dočetl. Bohužel nejde o sci-fi, ale o nedotaženou psychologickou sondu, o snahu napsat něco po přečtení vztahové příručky.
Ale jak píši, kupodivu se mi to četlo dobře, takže až pan Kalfař dospěje, mohl by napsat opravdu dobrý román.

Sukdolakus7
18.08.2024 3 z 5

Filmová adapce Kosmonauta z Čech pro mě osobně byla jedním z nejkrásnějších a nejniternějších filmových zážitků roku 2024. A právě díky ní jsem taky sáhl po knižní předloze. Ta pro mě ale bohužel byla ve srovnání s filmovou verzí mírným zklamáním. Renckův snímek byl extrémně podmanivý a emotivní, téměř až impresionistický, plný smutku, úzkosti, melancholie a samoty a jeho audiovizuální stránka byla naprosto úchvatná. Kalfařova kniha vypráví příběh Jakuba Procházky mnohem přímočařeji a konkrétněji. A ačkoli je oproti adaptaci obsáhlejší a podrobnější, postrádá jakousi psychologickou a metafyzickou hloubkou, kterou Kosmonautovi vtiskl právě Johan Renck. I přes to se ale jedná o příjemnou četbu, bohužel ale snadno zapomenutelnou.

lydie7986
02.06.2024 5 z 5

Než jsem si knížku koupila, nalistovala jsem si stránku, kdy je hlavní hrdina na vesmírné misi. To místo bylo vtipné, trochu recese, trochu sci-fi a já nabyla dojem, že je taková celá kniha a s tím jsem ji začala číst, ale vše bylo jinak. Je to sice velmi dobře napsané a čtivé, ale celkově ponuré. Recese ždibec, sci-fi zhruba čtvrtina knihy. Zbytek jsou hrdinovy vzpomínky na to, co zažil a ztratil a úvahy o smyslu a marnosti života. Mám pocit, že se v knížce odráží autorův vlastní stesk po zemi svého dětství, kterou ztratil a návrat by byl sice možný, ale těžko proveditelný.

Žebříček nejprodávanějších eknih (červen)

04.07.2017

10 právě čtených knih podle uživatelů Databáze (červen)

15.06.2017

Žebříček nejprodávanějších eknih (květen)

07.06.2017

Kniha Kosmonaut z Čech v seznamech