Husité - Ve znamení kalicha přehled
Veronika Válková
Další dobrodružství v minulosti! Kouzelný atlas nás tentokrát přenese přímo na Vítkov, kde se právě schyluje k bitvě. Bára se spřátelí s práčetem Borkem a podnikne s ním dobrodužnou cestu do Tábora. Jak se jí bude líbit život v husitském městě?
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Husité - Ve znamení kalicha. Přihlašte se a napište ho.
Čtu to dětem před spaním, jim se to líbí. Možná i proto, že některé odstavce, co neposouvají děj a jejich smysl chápe jen autorka, vynechávám. Když vidím jak je autorka plodná, tak jí trochu podezírám z neochoty si to po sobě přečíst, aby už mohla psát něco dalšího. Stejně tak mi nedává smysl a i děti se pořád ptají, proč mají obě hlavní hrdinky stejné jméno Bára a Barča nebo Barbora. Těžko se mi ta knížka hodnotí, protože mám pár výhrad k logice děje a dost ke stylu psaní, ale dětem se to líbí.
Bezva knížka pro mládež o životě v době husitské revoluce - bitva, život v Táboře. Náhled, jak to tehdy děti měly těžké. Dobře se to čte.
Kniha Husité - Ve znamení kalicha v seznamech
cestování časem 15. století husité dětská dobrodružství dějiny pro děti a mládež
Další dobrodružství Báry, které jsem si velmi užila. Je pravda, že jsem zpočátku pochybovala, jestli mi zrovna tahle knížka může dát něco nového. Přece jenom jsem o husitech viděla dost filmů. Navzdory tomu mě popis života v husitském Táboře vysloveně bavil, i když se tam toho zase tolik nedělo. Ono mi běžný život obyčejných lidí v historii připadá leckdy minimálně stejně zajímavý jako slavné bitvy. Moc se mi líbilo, že se autorka nebála ukázat i odvrácenou stranu kališníků. Tedy to, jak moc byli uvnitř rozdělení do jednotlivých frakcí, a že jejich činy byly leckdy stejně strašlivé a nespravedlivé jako jejich protivníků. Viz napadení ženského kláštera, o kterém Báře Borek naštěstí jenom zběžně vyprávěl, protože detaily by se pro dětskou knížku zcela určitě nehodily. Vida, i tentokrát jsem se dozvěděla pár zajímavostí, které mi snad pomohou doplnit mozaiku tehdejší doby.