Krabice živých přehled

Krabice živých
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/362764/mid_krabice-zivych-KwZ-362764.png 4 209 209

Román o lidském vývoji a politickém růstu vězně nacistického koncentračního tábora, bývalého filmaře a bázlivého, sobeckého člověka, který se zapojí do hrdinského boje charakterních a pokrokových jedinců proti vedení SS i proti samosprávě složené ze řemeslných zločinců.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krabice živých. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (33)

TipsyChipsy
22.07.2024 5 z 5

(SPOILER) Promyšlený román, podrobně mapující hierarchii vedení a organizaci pobočného pracovního tábora Dachau. Odehrává se od 30.10.1944 po několik dalších zimních týdnů. Předobrazem byl tábor Kaufering, kam se Norbert Frýd dostal jako práceschopný židovský vězeň z Osvětimi. Cílem nacistů bylo rozjet zbrojní výrobu, ale z Kauferingu se později stal spíše lazaret nebo márnice. Tábor prodělával dost dynamický vývoj, příjezdy transportů, budování bloků, práce v továrně, nasazení německých trestanců na frontu.. Autor nás seznamuje s vedením tábora, SS, vězeňskou samosprávou, kápy, komandy, lékaři. Každý má svoje vzpomínky, představy o životě a priority, navazuje různé vazby, kšeftíky… Jde o komplexní obraz pracovního koncentračního tábora. Všichni už cítí konec války ve vzduchu, režim v táboře už není tak tuhý, a všichni věří v dobré zacházení a přežití… Je to ve všech směrech asi nejlepší román z tohoto prostředí, je uvěřitelný, má dějový spád, psychologicky a myšlenkově je na vysoké úrovni.

ellypusik
10.07.2023 4 z 5

Kniha je velmi čtivá a člověk si pak hned více váží života. Autor podával události citlivou formou, až mi to občas přišlo nedůvěryhodné, protože nejspíš každý ví, jaké hrůzy se v dané době děly a autor nejspíš záměrně některé situace vynechal. Tento tah chápu a není potřeba ty hrůzy obsáhle popisovat, ale občas mi to ztrácelo na autentičnosti. I tak skvělé dílo poukazující na to, že v nouzi se znak lidství ztrácí a každý se stává zvířetem bojující o přežití. Když dozorce na jednoho z vězňů pokřikoval, ať děkuje za to, že může žít, co víc by chtěl... zamrazilo mě, jak tak v dnešní době normální věci, jako právo na život, se stává posvátností. Doporučuji!


Nofar197
05.05.2023 5 z 5

Autor zpracoval své zážitky z koncentračního tábora do neobyčejné knihy. K přečtení mě ve druhém ročníku inspiroval úryvek v učebnici literatury a ačkoli nešlo o snadné čtení, patří na tomto poli mezi nejlepší, které jsem četla.
"Jaké jsi národnosti? Proč nemáš řádně prisity vingl? "
"Fasovali jsme v Osvětimi kabáty bez označení. Jsem Čech, politický. "
"Eine Tscheche? Tsechy mají blechy. Stimmt? Je to tak? "
"Ne tak docela. U vás v Říši jsme k tomu ještě chytli vsi. "
To bylo téměř drzé, ale pohlavek nedostal. Dozorkyně se příliš lekla slova vsi. "

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Krabice živých v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených319x
ve Čtenářské výzvě25x
v Doporučených29x
v Knihotéce173x
v Chystám se číst159x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech6x