Krakonošův rok přehled
Marie Kubátová , Amálie Kutinová
Rok na krkonošských horách v lidové poudačce, pořekadle a písni Krakonošův rok podává na pozadí měsíčního běhu žití v Krkonoších široký obraz místní lidové tradice. Autorky dokládají mnohotvárnost zdejšího života výběrem nejtypičtějších útvarů krkonošského folkloru, jež zapsaly při osobním kontaktu s posledními pamětníky přesně ve chvíli, kdy se už i v těchto odlehlých končinách začal projevovat postupný proces rozpadu ústní lidové slovesnosti. Knížku ilustrovala Zdeňka Kabátová-Táborská, zároveň je doplněna fotografiemi předmětů lidového umění ze sbírek Krkonošského muzea v Jilemnici.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krakonošův rok. Přihlašte se a napište ho.
Skutečná pokladnice lidové slovesnosti z oblasti Podkrkonoší, navíc ozdobená nádhernými ilustracemi a dokonalou grafickou úpravou. Na lidové nářečí si rychle zvyknete a budete překvapeni chytrým humorem, zemitou moudrostí i vypravěčským uměním.
Kniha Krakonošův rok v seznamech
Milá knížka s příběhy z Krkonoš, bohužel krkonošské nářečí mi tedy dávalo hodně zabrat a některá slova jsem nedokázala odhadnout, jinak hezké a člověk se poučí.