Králové Wyldu přehled
Nicholas Eames
Králové Wyldu série
1. díl >
Sláva nikdy nezestárne. Clay Cooper a jeho skupina kdysi bývali ti nejlepší z nejlepších — nejobávanější proslulí žoldnéři na této straně Heartwyldu. Dny jejich slávy však již dávno pominuly. Každý z nich si šel svou cestou. Zestárli, ztloustli, opíjeli se, nebo všechno najednou. Najednou se však u Clayových dveří objeví jeho bývalý parťák Gabriel s prosbou o pomoc — aby se společně zúčastnili mise, ke které by se upsali jen ti nejstatečnější, nebo naopak ti nejhloupější. Gabrielova dcera je uvězněna ve městě vzdáleném přes půl světa a obléhaném Heartwyldskou hordou. Nastal čas znovu svolat skupinu.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2019 , HostOriginální název:
Kings of the Wyld, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Králové Wyldu. Přihlašte se a napište ho.
Tohle opravdu patří mezi velmi kvalitní fantasy řežbu. Autor umí velmi dobře psát a vtáhnout do děje. Klišé okamžiky ani nezaznamenáte ačkoliv zde určitě jsou (draci, nesmrtelní hrdinové a princezny které je potřeba zachránit) ale kvůli tempu a rozděleni kapitol vás to ani nenapadne. Postavy jsou dobře vytvořeny aby si čtenář našel tu svou, dokonce i s reálnými lidskými vlastnostmi a nedokonalostmi. Velmi se mi líbil pozitivní náhled enta na svět a dění kolem.O knihu zakopl velmi náhodou ale nelituji ani jedné stránky.
Noví králi fantasy literatúry?
Pri hľadaní novej fantasy série som sa často stretával s oslavnými recenziami na Králov Wyldu od Nicholasa Eamesa. Vzhľadom na debutový román som bol mierne skeptický, no nemohol som sa viac mýliť. Králové Wyldu sú totiž pútavé, akčné a vtipné fantasy pripomínajúce RPG videohry a filmy ako Guardians of the Galaxy.
Dej knihy sleduje skupinu nájomných hrdinov, ktorej členovia sa po dvadsiatich rokoch stretávajú, aby zachránili dcéru jedného z hrdinov, uviaznutú v monštrami obliehanom meste na opačnej strane kontinentu. A ako to býva, výprava sa zamotáva, vstupujú do bývalé manželky, nájomné vrahyne, hordy monštier, kanibali, nemŕtvi a draci.
Je pravda, že kniha nejde do hlbokých tém iné fantasy diela a nepoukazuje na problémy nášho sveta ako rasizmus či imperializmus. Králové Wyldu sa chcú v prvom rade baviť, rozbíjať lebky a bojovať proti hordám nepriateľom, a to im ide náramne dobre. Okrem kvalitnej akcie, pútavého deja a zaujímavých postáv Eames exceluje v dialógoch, ktoré sú svižné, vtipné a dokonca aj zmysluplné.
Nie je to však len o superlatívoch. Približne v polovici deja, kedy sa hrdinovia dostanú do lesa Heartwyld, knihe na čas dôjde dych a nepríde k zásadným posunom (okrem odhalenia dvoch nových postáv). Inými slovami, časť knihy odohrávajúca sa v Heartwylde sa dala buď skrátiť alebo vyhodiť, nakoľko príbeh by fungoval aj bez nej.
Výhrady však prekrýva Eamesov talent, ktorý všetko, čo autor naznačoval – od tém, myšlienok cez miesta, až po iné postavy – spojil v jedno epické, uspokojivé finále.
Králové Wyldu sú ako stvorení pre fanúšikov fantasy, akčných RPG videohier a fantasy filmov. Nebyť slabšej polovice knihy, išlo by o nekončiaci kolotoč akcie a humoru.
Knižní novinky (17. týden)
21.04.2019
Kniha Králové Wyldu v seznamech
A přesně kvůli takovým knihám, jako je takhle, jsem na Databázi. Děkuji všem milovníkům fantasy, kteří ji doporučovali. Četla se sama, byla vtipná a strašně "cozy".
Zasloužený oddych od YA fantasy, kterého je teď na můj vkus až příliš.