Kráľovná přehled
Matthew Dennison
Jedinečný životopis kráľovnej Alžbety II. Pre milióny ľudí na celom svete bola britská kráľovná Alžbeta II. stelesnením monarchie. Na trón nastúpila v roku 1952, vládla teda dlhšie než ktorýkoľvek iný žijúci panovník. Jej panovanie zahŕňalo takmer celé povojnové dejiny Británie − od čias pred veľkou hospodárskou krízou tridsiatych rokov 20. storočia až po éru covidu-19. Matthew Dennison ponúka detailný a zasvätený pohľad na Alžbetin životný príbeh od detstva, dospievania až po panovanie v ére bezprecedentných seizmických zmien. S dôvernou znalosťou zaznamenáva radosti a triumfy, ale aj sklamania a útrapy kráľovského života. Táto kniha čitateľa presvedčí, že pozornosť verejnosti si Alžbeta zaslúžila nielen pre svoje postavenie, ale aj ako výnimočná osobnosť.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: 2023 , Slovart (SK)Originální název:
The Queen, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kráľovná. Přihlašte se a napište ho.
Příjemná a zajímavá kniha - podrobný životopis Alžběty II. Problémem byla první třetina knihy - Alžbětino dětství, které mi zde přišlo dost nezajímavé a zdlouhavě popsané. Pak se děj rozběhl a zbytek knihy jsem si již užila.
Dvanáctý ročník KNIHOMÁNIE startuje v pátek 21. října 2022
21.10.2022
Kniha Kráľovná v seznamech
(SPOILER) Takto. Ako životopis je to dobrá kniha, ale potrebovala by zosekať, lebo dvesto strán len o detstve kráľovnej je naozaj veľa. Skoro som knihu odložila, lebo ma to už nebavilo. A ešte jedna poznámka. Mala som v rukách slovenské vydnie ktoré vyšlo až po jej smrti a tam je ten záver naozaj trochu padlý na hlavu. Bola to nepochybne zaujímava žena, ale prirovnávať ju k takým osobám ako Alexander Veľký, Katarína Veľká a podobne to mi prišlo už trochu cez čiaru. Naozaj si nemyslým, že je vhodný prídomok Alžbeta Veľká.