Kráľovná a divožienka přehled
Anselm Grün , Linda Jarosch
Autori (Linda Jarosh je sestra o. Anselma) v knihe píšu: "My sme vybrali 14 archetypov a spojili ich s postavami biblických žien. Štrnásť obrazov, ktoré sa vám predstavia v knihe by mali ženám pomôcť odhaliť ich vlastnú podstatu a čerpať z vnútorného bohatstva ich ženskosti. A nie len to. Obrazy by ich mali viesť, ukázať im ako hojiť rany na duši, ktoré im uštedrili falošné obrazy žien a viesť ich cestou k plnosti a uzdraveniu.... celý text
Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2007 , Dobrá knihaOriginální název:
Königin und wilde Frau: Lebe, was du bist!
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kráľovná a divožienka. Přihlašte se a napište ho.
Ty příběhy nejsou špatné. Je dobré vidět, že i v Bibli jsou ženské postavy, které nejsou pasívní a nečekají, až se vyjádří muž. Je ovšem potřeba oprostit se od balastu, jakým autoři příběhy vykládají - v některých případech jde o čistou manipulaci.
"Je vědecky prokázáno, že žena je lepší lídr pokud je zároveň i matka." - kdybychom chtěli něco takového "vědecky dokázat", nejspíš bychom zjistili, že žena je naopak lepší lídr, když není matka. Má tak víc času na práci lídra a dostává se do komplexnějších vztahů, než jsou vztahy rodinné. Obdobně "aby mohla žena vést, musí mít po boku muže." "Žena vede lstí." Muži jsou opakovaně prezentováni jako egocentrická mlátička nepřítele. Mně osobně to dost vadilo.
Těšila jsem se na rozbor zajímavých postav z Bible a místo toho čtu o ezoterních škatulkách a neexistujících ideálech. Neustálé mnohomluvné opakování jednoho a téhož v malých obměnách. Úprava knihy je však opět lákavá.
Kniha Kráľovná a divožienka v seznamech
Krásná kniha, možná mírně zdlouhavá, či nudná. Ale jakmile jsme došla cca do prostředí k bojovnici a dalším archetypům. Řekla jsem si wau. Našla jsme si zpoustu aha momentů. Každá žena si určitě aspoň v jednom archetypu něco najde, nějaké místo co je její a řeší ho, kde jí chybí síla a odvaha. Jakože i mě, určitě se k některým kapitolám a archetypům vrátím abych se nechala inspirovat, motivovat. Spojení s biblickými postavami je také zajímavé. Vše je podtrženo esencí toho že dohromady jako muž a žena tvoříme celek a že odklonění na jednu nebo druhou stranu není nikdo to pravé.