Královna Eliška Rejčka přehled
František Neužil
Historická trilogie česká série
< 3. díl
Vypravěčsky podmanivý román zavádí čtenáře do doby 14. století, proslulé dramatickými událostmi a zápolením přemyslovské, habsburské a lucemburské dynastie o českých trůn. Autor líčí osudy fascinující české a polské královny, jež patří mezi nejzajímavější postavy české i světové historie. Rejčka byla obratnou diplomatkou, sokyní Elišky Přemyslovny, milenkou pana Jindřicha z Lipé, zakladatelkou významného kláštera a iniciátorkou vzniku iluminovaných rukopisů, které přispívaly ke vzdělanosti národa. Byla ale také ctižádostivou ženou, která toužila po uznání a lásce...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Královna Eliška Rejčka. Přihlašte se a napište ho.
Skvělý a bohužel málo známý román z naší historie, který dává nahlédnout prostřednitvím fikce (pochopitelně) do života jednoho z našich velkých králů a nejen to. Jsem nadšený. Román se mi moc líbí a doporučuji ho, kudy chodím.
Příjemný historický román o Elišce Rejčce. Výrazně převyšuje Válku královen od J. Jindry. Škoda jen zastaralého jazyka - to bylo zbytečné, myslím, že by moderní čeština knize neublížila. Kniha možná není zcela historicky přesná, ale čte se dobře a hlavní postavy svoji hloubku mají.
Knižní novinky (24. týden)
13.06.2021
Kniha Královna Eliška Rejčka v seznamech
Habsburkové Přemyslovci 13.-14. století Lucemburkové Eliška Rejčka (Richenza), 1288-1335 královny historické romány
1968 | Královna Eliška Rejčka |
1973 | Ohnivá jeseň |
1972 | Trýzeň slávy |
1988 | Zlomená pečeť |
1991 | Bosý biskup z Libice |
Román musím hodnotit ze dvou úhlů. Jak je napsaný a obsahově. Styl se snaží navodit atmosféru středověku, je plný zastaralých a dnes už nepoužívaných slov - příklad za všechny - sestřenec či oděnec. Jen mi do českého středověku neseděli baroni, když se obecně mluví o pánech či velmožích. Bylo nutné se začíst.
Obsahově s knihou nesouzním. Jsem moc ovlivněná Vaňkovou a jejími následovníky. Velkou lásku zde nečekejte.
Komentář Galadwen přesně vystihl můj názor na knihu.