Kráľovná Paríža přehled
Pamela Binnings Ewen
Legendárna módna návrhárka Coco Chanel sa preslávila ikonickými malými čiernymi šatami a opojným parfumom Chanel No. 5. Kráľovná Paríža dokázala byť veselá, bezstarostná a štedrá, no zároveň aj bezohľadná, manipulatívna či krutá. Keď do Paríža vtrhnú vojská Wehrmachtu, ocitá sa v hoteli Ritz spolu s vrchným ríšskym velením. Coco Chanel – žena tvrdá ako žula – urobí všetko pre to, aby prežila. Pristane dokonca aj na kolaboráciu s nacistami, aby ochránila svoje najväčšie tajomstvá.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2024 , LindeniOriginální název:
The Queen of Paris, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kráľovná Paríža. Přihlašte se a napište ho.
Knižku hodnotím pozitívne, delenie do kapitol a ľahké čítanie. Veľmi zaujímavo popísaný príbeh Coco, naozaj sa to ľahko čítalo, častokrát som knižku ani nemohla odložiť a musela dočítať.
Zajímavá interpretace životních událostí Coco Chanel. Autorka použila historická fakta a propojila je se svou fantazií.
Coco je vykreslena dost nesympaticky. Vystupuje arogantně, nepřístupně, chladně.
Postupně se dozvídáme, jak byla donucena kolaborovat za účelem záchrany svého syna. Tahle část se shoduje s dalšími biografiemi o Coco. Autorka to nechává víceméně na čtenáři, čemu uvěří.
Upřímně, začátek měl nudný rozjezd, pak se to rozjelo, dějově i zajímavé pasáže, ale posledních 100 stran opět utrpení. Vypadalo to, že autorku to taky moc nebaví, protože kapitoly byly čím dál kratší a roky ubíhaly podstatně rychleji. :D
Knižní novinky (47. týden)
21.11.2021
Knižní novinky (47. týden)
15.11.2020
Kniha Kráľovná Paríža v seznamech
občas trochu špatný překlad, jinak spíš průměr