Krása: Od paleolitu ke kýči přehled
František Koukolík
Kniha Františka Koukolíka Krása je určena širšímu okruhu čtenářů a pokouší se najít odpověď na otázku, proč je něco krásné. Autor sám přiznává, že publikace je osobní, neúplná a je v ní jistě mnoho sporného. Kamínky patřící do její mozaiky sbíral v průběhu své celoživotní snahy porozumět lidské nátuře. Schopnost chápat i tvořit krásu do ní patří. Proč se nám některé objekty a události líbí, máme je rádi, toužíme po nich, chceme je mít a jiné naopak, do jaké míry je hodnocení objektivní nebo subjektivní, jsou staleté otázky. V textu se pozorný čtenář dozví například o estetické senzitivitě a vztahu krásy a pravdy, může najít odpovědi na otázky, co je politický kýč, co aktivují krásné rovnice v mozku matematiků a proč pozornost přitahují hezké ženské tváře. Nechybí ani věčné téma: je krásné zároveň dobré?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krása: Od paleolitu ke kýči. Přihlašte se a napište ho.
Další ze série útlých Koukolíkových knížek na poměrně úzce vymezené téma, které píše především v poslední době. Tahle je už se své podstaty mimořádně zajímavá, protože kdo by se nechtěl dobrat podstaty krásy a jejího významu pro člověka. Koukolík na to jde z několika stran - nejprve dá slovo spisovatelům, filosofům a umělcům (v této části je kniha především plná hezkých citátů, ale místy i ne zrovna snadno (pokud vůbec) pochopitelných teorií, pak se na téma zaměří z pohledu neurovědce. Pro mě - jako nadšeného amatérského fotografa, obdivovatele přírody, dychtivého degustátora různých chutí a vůní, čtenáře, posluchače hudby atakdále - snad nejcennějším, ale nikoli překvapivým zjištěním z knihy (i když se jedná jen o poměrně stručnou a nenápadnou zmínku) bylo, že schopnost vnímat krásu a hlavně její využívání je jedním ze způsobů, jak redukovat stres. Zkrátka kdo vidí, slyší a cítí krásu kolem sebe, má jednoznačně spokojenější a zdravější život.
Kniha Krása: Od paleolitu ke kýči v seznamech
První dvě kapitoly knihy jsou věnovány hodnocení krásy v průběhu kulturní historie člověka s mnoha citacemi nejrůznějších osobností, hlavně filozofů, kteří se teorií krásy zabývali. Tato část mi připadala poněkud suchopárná, asi něco jako hesla do encyklopedie; chyběl mi tam osobní pohled autora. Poutavější je oblast, ve které je Koukolík doma - emoce a funkce neuronových sítí. I zde je část textu spíš učebnicového charakteru, vysvětluje se, co jsou to neurony, axony, dendrity, synapse… Nicméně v dalším jsou popsány zajímavé experimenty, které pomáhají odhalit, co člověk považuje za krásné, ať jde o lidské tváře, výtvarná díla nebo hudbu a na jejichž základě lze vytvářet hypotézy o procesech, které se v mozku odehrávají. Pokud jde o výtvarné umění, je překvapivé, že v knize není zmíněn zlatý řez, jenž je již od středověku považován za ideál krásy, i když o jeho univerzální platnosti se stále ještě vedou spory. V knize je pouze zmíněna matematická analýza krajinářských maleb charakterizovaných poměrem rc, bohužel ale není vysvětleno, co přesně tento poměr znamená. Nejkratší je poslední kapitola (čítající pouhé tři stránky) věnovaná kýči. Zde se mj. píše, že pro výtvarný kýč je charakteristická neotenie, tj. zdůrazňování dětských rysů nebo vůbec rysů mláďat. To ovšem zdaleka nevystihuje různorodé projevy kýče, které nalézáme jak u klasického, tak i moderního umění, v reklamě a mnoha dalších oblastech našeho života.