Krásky přehled
Dhonielle Clayton
Krásky (Dhonielle Clayton) série
1. díl
Temný fantasy román o společnosti, která staví krásu nadevše V honosném světě Orléans je krása tou nejvyšší hodnotou. Lidé se zde rodí šedí a pouze uctívané Krásky mohou díky svým schopnostem měnit jejich zevnějšek i povahu. Camellii však nestačí být Kráskou, chce být nejlepší a sloužit královské rodině. Po příchodu do paláce zjistí, že je objektem temných zájmů, jež mohou její schopnosti zneužít pro zvrácené účely. Čeká ji nepředstavitelná volba… a v sázce bude osud celého Orléansu... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2020 , Fragment (ČR)Originální název:
The Belles, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Krásky. Přihlašte se a napište ho.
Myslela jsem, že to bude romanticke, ale překvapilo mě, že tolik ne. Pomalý rozjezd, hezky popsany svet, ale chvilema trochu nuda. Jen same kytky a jidlo :-)
Kniha mě nudila a vůbec nezaujala, četla jsem ji poměrně dlouho jen proto, že jsem doufala, ež se něco změní.
Knižní novinky (10. týden)
01.03.2020
Kniha Krásky v seznamech
Ocitáme se ve světě, kde krása je tou nejdůležitější hodnotou. Žijí v něm Krásky, které mají schopnost dávat krásu i jiným. Ti se totiž rodí šedí a “oškliví. Ale starají se hlavně o vysoce postavené rodiny Orleánsu, včetně rodiny královské. Ta si momentálně volí svoji novou Krásku. A stát se jí chtějí samozřejmě všechny.. Má to ale i svá negativa.
Už podle anotace si odvodíte, v jakém světě se budete zhruba pohybovat. Že to bude hodně snobské a povrchní. Mám pocit, že už je to takový standard dnešních příběhů, ani si nepamatuji, kdy v nich vystupuje někdo nedokonalý. Ale co, tady je to přece fantasy příběh, takže to člověk snáze překousne. Na první dobrou mě napadlo, že je příběh inspirovaný Hunger games. Bohaté město, “krásní až absurdně vypadající lidé, soutěž o místo hlavní Krásky.. První polovina příběhu mi přišla hodně vlažná, víceméně jen popisná, všude samá krása a šminky. Od půlky knihy se to ale zlepšilo a konečně se začalo něco dít. Mezi Kráskami si najdete své oblíbenkyně, ale i naopak ty, které až tak rády mít nebudete. Nicméně i ty méně oblíbené jsou skvěle vykreslené.
Autorka si jistě dala na knize záležet, v závěru uvádí, že se příběhu věnovala přes 20 let. To mě velmi překvapilo! Občas se vyplatí číst doslovy a poděkování.
Celkově musím říct, že námět zajímavý, ale neuškodilo by proškrtání. Příběh působil velmi zdlouhavě. Kniha je ze série, kdy další díl u nás zatím nevyšel. Nejsem úplně přesvědčená o tom, jestli chci v sérii pokračovat. Spíše dám asi přednost jiným.