Kráva Říčanová přehled
Tereza Říčanová
Jaké je to žít s krávou? Dojit ji každý den, chodit na pastvu, starat se o ni? Má to nějaký smysl, když v supermarketech na vás čekají hory jogurtů, tvarohů a mlék v dokonalých baleních? Tereza Říčanová žije život, do kterého se většině z nás nechce. Je nepohodlný a náročný, vstává se v něm za úsvitu, a když je to třeba, pracuje se do úmoru, dny získávají rytmus podle ročních období a krmení... Soužití se zvířetem, každodenní pozorování a fyzická práce v autorce probouzejí citlivost pro skutečný smysl věcí, obnovují zapomenutý vztah se zvířaty, nastolují vnitřní řád a zjitřují představivost. V této knize se vy i vaše děti dozvíte mnoho praktického: třeba kolik má kráva žaludků, jak se dělá máslo nebo sýr, co žerou krávy v zimě nebo co to je hovnopytel. Ale nečekejte žádnou příručku. Kráva Říčanová je především dokumentární deník jedné malířky.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Kráva Říčanová. Přihlašte se a napište ho.
Knížky paní Říčanové jsou trochu zvláštní, ale některé děti, začínající se čtením, si je vybírají kvůli tématu (kozí, psí) a menšímu rozsahu. U této "kravské" mě proto mrzí, že autorka opustila malý formát a převažující tiskací písmo. Celá kniha je velká, psaná jakoby nedbale ručně (což začínající čtenáři nemají rádi) a obrázky jsou větší, ale připadají mi takové víc odfláknuté. Obávám se, že to děti ke čtení nenaláká, stejně jako obálka knihy. Škoda.
Ocenění knihy (1)
2022 -
Zlatá stuha
(Výtvarná část: Výtvarný počin roku)
Kniha Kráva Říčanová v seznamech
2011 | Vánoční knížka |
2011 | Kozí knížka |
2010 | Noemova archa |
2014 | Psí knížka |
2021 | Kráva Říčanová |
Další z úžasných knížek mojí oblíbené Terezy Říčanové, tentokrát vycházející z její vlastní životní filozofie a každodenní reality. Moc se mi líbily ilustrace i text... A po přečtení má člověk tak nějak docela chuť pořídit si svoji vlastní krávu... doporučuji dětem i dospělákům. :-)